Veckorapport vecka 4 2016

En försenad veckorapport på grund av influensa. Veckan som gick var riktigt svängig, med kraftiga dagliga rörelser och stängningar som ömsom var upp, ömsom ned. Återigen var centralbankerna i fokus efter räntebesked från Federal Reserve och den oväntade sänkningen av Bank of Japan till negativa styrränta. Bolagsrapporter strömmade in, och fick överlag ett rätt surt mottagande. Stockholmsbörsens OMXS30-index backade med -0.4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -6.3%, exklusive utdelningar.

negative rates

 

Onsdagsfonden Good Options

En mindre position i såld säljoption kunde köpas tillbaka med vinst i måndags. Dessutom avslutades positioner i kaffe (såld säljoption) och socker (såld köpoption).

Valutaeffekten var försumbar i veckan. Andelsvärdet steg med +0.3% jämfört med förra fredagen, till 231,6789. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +3.9%.

Den höga volatiliteten på många marknader gör optioner dyra, vilket är bra när man säljer dem. Omvänt gör det att det tar längre tid än vanligt för dem att gå ned i pris, om inte kursen dessutom går åt rätt håll. Denna vecka hade vi lite stolpe in med kursutvecklingen, och kunde därför snabbare än beräknat stänga positioner. Det kan givetvis slå åt andra hållet, och då får vi ha tålamod och vänta lite längre till priset når vår köpnivå.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -0.1% sedan årsskiftet, efter en vecka på -0.1%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-01-29.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-01-29Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 trots allt föll i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt+/-4.9% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-01-29.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-01-29.png

2 tankar om “Veckorapport vecka 4 2016

 1. Snart kanske man får börja köra trendföljandet bak-o-fram istället och köpa Bear ETF:er. 🙂

  Rent spontant känns det som om vi är inne i en lång trend av nedgång. Tittar man på januari, som ofta ha avgjort resten av året, gick det precis som du skrivit inte direkt toppen för börsen.

  • Hej Nameless,

   Ja, det går ju absolut att använda en trendföljande strategi för att även dra nytta av nedgångar och inte bara undvika dem. Faktum är att det är då man verkligen kan hitta strategier som slår index ordentligt över tid. Man ska dock ha klart för sig att nedgångar ofta är mer dramatiska än uppgångar. Det är tvära kast, snabba och djupa fall som följs av lika snabba rekyler upp. Därför är det viktigt med både entry- och exitmetod, och framför allt att hålla koll på hur mycket man satsar/riskerar.

   En trend kan i teorin hålla på hur länge som helst, men vanligt är att en nedgångsperiod är ungefär en tredjedel av tidigare uppgångsfas. Den näst senaste gången trendindikatorn visade negativ trend var i mitten av juni 2012, vilket innebär att vi hade en period av positiv, eller i vart fall neutral trend, om knappt 180 veckor. Nuvarande negativa trend startade vecka 39 förra året, så det är historiskt rimligt att vi får en nedgångsperiod fram till november i år. Ta det med grova nypor salt men som en fingervisning i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.