Veckorapport vecka 3 2016

I tider av hög volatilitet ska man egentligen inte förvånas över stora och snabba rörelser, men veckans börsutveckling slog i vart fall mig med häpnad. En riktigt positiv inledning förbyttes till en rejäl bottenkänning i mitten och en enastående kursrusning på slutet. Vi kan analysera faktorer som Kinas BNP, valutarörelser, amerikanska oljelager, lyfta sanktioner mot Iran och duvaktiga uttalande från ECB:s Mario Draghi. Men det intressanta är prisutvecklingen i sig och inte spekulationer om vad den beror på. Summa summarum så tog köparna i fredags tillbaka kontrollen över prisutvecklingen och tvingade en hel del aktörer som låg kort att snabbt köpa tillbaka. En klassisk så kallad ”short squeeze” på många marknader. Stockholmsbörsens OMXS30-index ökade med maffiga +4.3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -5.9%, exklusive utdelningar.

price-down-up.jpg

 

Återstår att se om detta var en vändpunkt på kort och möjligen lång sikt, eller om det bara är ett hack i den negativa börskurvan.

Onsdagsfonden Good Options

Ännu en såld köpoption kunde köpas tillbaka med vinst, då OMXS30 fortsatte nedåt fram till slutet på veckan.

Valutaeffekten var ca -0.1% i veckan. Andelsvärdet steg med +0.9% jämfört med förra fredagen, till 230,8871. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +3.5%.

Placeringsklubben har fått en bra start på 2016, tack vare att positioner som togs i slutet av förra året gynnats av den negativa börsutvecklingen och snabbt kunnat avslutas. Nu blir det förmodligen en period av lite mer stiltje de kommande tre till fem veckorna, då volatiliteten gör att det tar längre tid än vanligt att avsluta positioner.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM var i stort sett oförändrad under veckan. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell. Sedan årsskiftet är värdet oförändrat.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-01-22.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-01-22Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 föll tillbaka något i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt+/-5.0% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-01-22.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-01-22.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.