Veckorapport vecka 2 2016

Veckan inleddes trevande, med försiktigt stigande kurser. I torsdags tog säljarna kommandot och slutade inte förrän handeln stängde för veckan. Råvaror och börser sjönk stundtals fritt världen över, samtidigt som räntor i Europa och USA sjönk till bottennivåer efter sämre statistik från USA än väntat. Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med svaga-3.2% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -9.8%, exklusive utdelningar.

stock-market-panic

Sedan toppen på 1720 för OMXS30, noterat i april förra året har vi nu gått ned med drygt 20%. Det är en rejäl korrektion, men inget ovanligt. Däremot tillhör den svaga starten i januari inte vanligheterna. Är vi nära botten eller kommer nedgången att fortsätta? Det är som vanligt omöjligt att förutse och inte heller användbart i en placeringsstrategi. Att satsa på att hitta botten har fått många depåer att långsiktigt visa rött genom tiderna. Så längre trenden är negativ kan vi fortsätta att gå ned. Vid den senaste nedgången för OMXS30 innan innevarande nåddes som lägst 1246 för OMXS30, i det snabba fallet under oktober 2014. Annars är jag ingen anhängare av så kallade stöd och motstånd baserat på tidigare bottnar och toppar i kursdiagram.

Rädslan för svag tillväxt har verkligen fått fäste på marknaderna och fokus är fortsatt på Kina. Nästa vecka kommer siffror om bland annat utvecklingen av Kinas bruttonationalprodukt, som troligen kommer att få stor uppmärksamhet.

Onsdagsfonden Good Options

En såld köpoption kunde köpas tillbaka med vinst, då OMXS30 fortsatte nedåt. Sålda köpoptioner i råolja och kaffe kunde också avslutas med vinst.  Råvarumarknaderna är fortsatt under kraftig press och handlas med hög volatilitet. I ett par råvarumarknader ser positioner ut att behöva justeras, vilket kortsiktigt i så fall påverkar resultatet negativt. Likaledes har en såld säljoption i OMXS30 kommit under press och kan också komma att behöva justeras vid ytterligare börsnedgång.

Valutaeffekten var ca +0.1% i veckan. Andelsvärdet steg med +1.2% jämfört med förra fredagen, till 229.0117. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +2.7%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM var i stort sett oförändrad under veckan. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell. Sedan årsskiftet är värdet oförändrat.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-01-15.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-01-15Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte stegras i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt +/-5.1% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-01-15.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-01-15.png

2 tankar om “Veckorapport vecka 2 2016

  1. Hej. Hur kan du vara -2% för 2015 i ppm och privat+ 22,3% när du kör med avanza zero i båda två fallet? Bara undrar.
    Mvh.jacke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.