Veckorapport vecka 1 2016

Dags för årets första veckorapport! Börserna världen över har sannerligen inte startat det nya året positivt. Efter ett tidvis handlöst fall i måndags fortsatte kurserna i sydlig riktning och varje försök till köptryck manövrerades snabbt ut av tunga säljordrar. Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med ruskiga -6.8% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är förstås också utvecklingen -6.8%, exklusive utdelningar.

stock market crash

En sådan här dålig inledning på ett börsår tillhör inte vanligheterna, men orosmolnen har snabbt hopat sig och vi har ju sett en ordentlig uppgångsfas sedan finanskrisen 2008. Råvarorna fortsätter envetet nedåt, vilket visar att tron på en ekonomisk återhämtning är svag. Vi är fast i en situation med klen tillväxt kombinerat med extremt låga räntor, och då behövs det motorer som genererar energi. USA visar lovande tecken, men Kina hackar påtagligt och därför ökar osäkerheten.

Trenden är otvivelaktigt starkt nedåtriktad på många börser, men kanske kan vi få en lite lugnare fas när bolagsrapporter snart börjar strömma in, något som brukar sysselsätta analytiker och placerare ordentligt.

Onsdagsfonden Good Options

I och med den kraftiga nedgången för OMXS30 kunde en såld köpoption köpas tillbaka med vinst. I råvarumarknaderna är det turbulent och priserna drivs mer av flockbeteende än normalt. Positioner i sålda köpoptioner i socker respektive EUR/USD avslutades med vinst.

Valutaeffekten var ca +0.1% i veckan. Andelsvärdet steg med +1.5% jämfört med förra fredagen, till 226.3934.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM var i stort sett oförändrad under veckan. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-01-08.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-01-08Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 spikade upp rejält i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt +/-4.8% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är fortfarande i en mycket volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-01-08.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-01-08.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.