Kina kraschar, vad ska man göra?

kinakrasch

Det är dramatiska rörelser vi får vara med om på börsen och andra finansiella marknader i början på det nya året. Tidningarna fylls av svarta rubriker och råd om hur du bäst hanterar aktiekraschen. Många sparare står villrådiga och undrar vad man ska göra, om det är dags att sälja aktier och aktiefonder eller kanske tvärtom att köpa in sig billigt.

Mitt råd handlar inte om köp eller sälj eller förutspå om Kina-oron ska fördjupas eller blås över. Min envetna rekommendation är att ha en placeringsstrategi för allt ditt sparande. Den ska bland annat ge dig svaret på när det är dags att köpa eller sälja. Poängen med att ha en strategi klar från början är att man slipper de känslomässiga besluten som stressas fram när börserna dalar. Jag har skrivit inlägg om det tidigare, till exempel här.

En liten betraktelse är att 2015 också inleddes rätt skakigt, från en topp den sista decemberveckan 2014 på 1479 för OMXS30 till en botten på 1421 som nåddes både den andra och tredje börsveckan 2015. 4% ned är förstås lite jämfört med nuvarande extrema nedgångar, men belyser ändå det faktum att kurserna gärna slår ordentligt upp eller ned i starten av ett nytt börsår.

Den som tillämpar någon form av trendföljning för sina placeringar bör rimligen kunna luta sig lugnt tillbaka och avvakta positiv trend, för den aktuella trenden är klart negativ och har så varit, enligt Onsdagsfondens trendindikator, sedan månadsskiftet november/december förra året.

OMX STOCKHOLM 30 2016-01-05.png

Som synes visade trendindikatorn positiv trend senast i månadsskiftet juli/augusti i fjol. Även utan trendindikator borde en enkel exitmetod ha avslutat placeringar i aktier och aktiefonder efter nedgångarna det andra halvåret 2015.

Placeringsklubben Onsdagsfonden styr säkert på det stormande finansiella havet, men påverkas förstås också av de branta nedgångarna. Positionerna ligger helt rätt i OMXS30, men råvarumarknaderna tenderar att gå i mer samfälld takt under oroliga tider, särskilt när viktiga marknader som olja går ned så kraftigt.

Crude Oil Full0216 Future 10 years 2016-01-06

Till exempel pressar nedgången i oljepriset priset på socker, vilket förklaras av att om oljan är billig minskar efterfrågan på etanol, och den marken kan istället användas för att producera socker. Det här gör att det är viktigt att se över riskkontrollen så att man inte står med kraftigt ökad risk på marknader som man bedömde var rätt lågt korrelerade med varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.