Bästa fonderna 2016

Som vanligt har jag inga råd att ge den som söker svaret på vilka de bästa fonderna att placera i är för det nya året. Kanske är det några av de tre senaste årens vinnare bland Sverigefonderna, till exempel Carnegie Småbolagsfond, DNB Sweden Microcap och Lannebo Småbolag som fortsätter att gå bra. Eller är det läge att tro på revansch för förra årets förlorare, där vi hittar diverse Brasilien- och råvarufonder?

fonder 2015

Placerar du pengar på börsen är det för att få avkastning under en viss spartid och få möjlighet till att realisera drömmar eller säkra trygghet vid pension. Det optimala valet av fond kommer alltid att vara omöjligt att uppnå och risken är att du får uppleva en periods eufori bara för att sedan vara med om ett börsfall som raderar halva värdet av ditt sparande. Därför blir mitt råd återigen att följa börstrenden, skydda ditt ditt kapital med exits och satsa på billiga fonder som tydligt följer börsen och bakar in bolagsutdelningar. I praktiken skapar du din egen blandfond, som pendlar mellan 100% i en billig aktieindexfond och 100% i en billig räntefond. Börstrenden och exitmetoden avgör när du ska ligga i det ena eller det andra.

Långsiktighet och regelbundet sparande kan låta som enkla och säkra metoder för en bra avkastning, men fungerar bara för väldigt långa sparhorisonter, minst 15-20 år. För ett vardagssparande med sikte på 5-10 år kommer en börsnedgång på 50% att vara förödande och ofrånkomligen leda till att du får vänta in en återhämtning på börsen innan du kan ta ut ditt kapital med förväntad avkastning. Månadssparande räddar inget i detta sammanhang, annat än fondbolagens intäkter av förvaltningsavgifter.

I dagsläget är börstrenden enligt Onsdagsfondens trendindikator negativ både för Sverige och världen. Därför finns det ingen anledning att ligga i aktiefond just nu. Istället för att köpa billigt och sälja dyrt, vilket är lika enkelt att säga som omöjligt att genomföra, bör du sikta på att köpa dyrt och sälja dyrare. Satsa i en vinnande marknad istället för att försöka fånga fallande knivar.