Årsrapport 2015

Börsåret 2015 stängde negativt för Stockholmsbörsens OMXS30-index som backade -1.2%, efter att ha varit uppe på nästan +20% i april. De mindre bolagen på Stockholmsbörsen hade överlag en bättre utveckling, vilket syns på det bredare indexet OMXSPI som steg med +6.6% under året. Inklusive utdelningar blev värdeökningen för Stockholmsbörsens samtliga aktier (OMXSGI) fullt godkända +10.2% medan motsvarande för de 30 mest omsatta aktierna (OMXS30GI) blev blygsamma +2.2%.

OMX STOCKHOLM 30 2015-12-30

Kurserna steg, i en stabil positiv trend från januari till april. I maj började priserna slå fram och tillbaka med en negativ underton i samband med den turbulenta utvecklingen i Grekland och dess osäkra ekonomiska framtid. I juni föll kurserna påtagligt, för att sedan återhämta sig i juli. I augusti och september tilltog nedgången, men oktober och november innebar en ny återhämtning och de flesta ställde in sig på en stark avslutning i december. Förväntningarna kom dock på skam och index gjorde en ny djupdykning för att slutligen endast orka med en svag rekyl uppåt.

För placeringsklubben Onsdagsfonden fortsatte den positiva utveckling under årets avslutande sex månader, även om värdeökningen inte lyckades matcha det första halvårets extremt goda siffra. Andelsvärdet har under året ökat med +22.3% till 223.0879, vilket med stor marginal överstiger det årliga målet om 15 % avkastning. Det andra halvåret var en klart sämre miljö för placeringsstrategin, med snabba och djupa kursfall följda av aggressiva återhämtningar. Ett antal positioner behövde justeras under de allt mer volatila svängningarna, vilket ledde till försämrade resultat. I augusti startades placeringar i amerikanska råvarumarknader, och en fjärdedel av klubbens kapital fördes över till amerikansk depå. Positioner i dessa marknader har påverkat resultatet positivt med ungefär två procentenheter. Valutasäkring infördes för att minimera inverkan av växelkursen mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan.

Onsdagsfonden PPM har haft ett svagt år, med en värdeminskning på -2.0%. Fonden var placerad i Avanza Zero under perioden med positiv trend, men växlade alldeles för sent till räntefonden Spiltan Sverige när kurserna började dala. Det är ett misslyckande som jag dragit lärdom av och implementerat en strategiändring baserat på. Vinster måste man vara beredd att offra för att få chansen att se dem växa, men det gäller att ha rätt balans mellan ”girighet och rädsla”.

Jag ser fram mot ett spännande, händelserikt och utvecklande 2016! Ett riktigt gott nytt år till alla!

nytt år 2016

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.