Veckorapport vecka 51 2015

oil slide

Årets mest upphaussade centralbanksmöte i form av Federal Reserves december-möte är så äntligen överstökat. Efter en riktigt usel börsvecka förra veckan var det måhända ingen högoddsare att vi skulle få se en positiv marknadsreaktion just inför och strax efter den väntade räntehöjningen. Lika lite förvånande inträdde rätt så snart en osäkerhet på marknaderna och en tillbakagång i kurserna. Framför allt i USA var avslutningen på börsveckan synnerligen svag, där också oljepriset fortsatte att falla.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde veckan på +1.5% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -2.9%, exklusive utdelningar.

jul 2015

Kommande vecka är det redan jul, jisses! Den sura avslutningen av veckan på de amerikanska börserna lär sätta press och hittills har säsongsmönstret med starka börser inför julhelgen kommit rejält på skam. Men med räntehöjningen avklarad bör fokus hamna på kommande rapporter och inledningen av nästa år, vilket generellt är en bra period för aktier. Frågan är bara hur mycket oron för värderingar givet högre räntenivåer sätter sig i investerarkollektivtets medvetande. Där finns nog också en ängslan över att åtskruvade finansiella lättnader ska leda till en lägre efterfrågan på aktier.

Onsdagsfonden Good Options

Stabiliseringen av OMXS30-index gjorde att positioner i sålda optioner kunde avslutas som planerat. Valutasäkringen gav ett negativt utfall på -0.1% i veckan. I råvarumarknaderna är det ett antal positioner som utvecklas positivt, och där jag förväntar mig att kunna stänga ett antal av dem under de kommande två till fem veckorna. Varje position är där beräknad till att ge en ökning på ungefär 0.25% av kapitalet, så det krävs fler avslutade positioner för att det påtagligt ska märkas i värdeutvecklingen.

Andelsvärdet steg med +1.3% jämfört med förra fredagen, till 222.5650. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +22.0%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -2.0% sedan årsskiftet efter en vecka på knappt -0.1 %. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-12-18

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-12-18Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 knappt förändrades i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.7% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är fortfarande i en mycket volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-12-18.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-12-18.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.