Veckorapport vecka 50 2015

Jag ber om ursäkt för en sen veckorapport!

nobelprisutdelning

Det var väl kanske tur att Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne i år inte gick till studier av effektiva marknader! Aktiekurserna föll brett och djupt på världens alla börser under veckan, i rörelser som stundtals kändes panikartade.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde veckan på rysliga -5.7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -4.3%, exklusive utdelningar.

Att kurserna slår så kraftigt en enskild vecka är förstås ett tecken på det flockbeteende som driver marknader. Samtidigt ska man ha i åtanke att vi just nu är inne i en rätt volatil period, se ATR-diagrammet längre ned i denna rapport. Det var inför denna vecka normalt med veckovisa förändringar på omkring 4.2 %.

Kommande vecka blir naturligtvis Fed-mötet den största händelsen. Vi kommer säkerligen att få se en försiktig höjning av den amerikanska styrräntan, men frågan är hur utsikterna för framtiden presenteras.

yellen

Stalltipset får bli att Fed, med Yellen i spetsen understryker att fortsatta höjningar kommer att ske ytterst varsamt och att man har full beredskap för att snabbt gå tillbaka till en mer expansiv policy om ekonomiska data mörknar. Vi är snart inne i den traditionellt starka julhandeln och många börjar nog också blicka fram mot januari som också brukar vara en positiv börsmånad. Det ska nog en hel del till om vi ska komma ytterligare en bra bit ned i värderingarna på börsen just nu, men osvuret är som alltid bäst, och vi är enligt trendindikatorn inne i negativ trend.

Onsdagsfonden Good Options

Denna extrema vecka lämnade inte heller Good Options opåverkad. Jag behövde justera positioner i sålda optioner i OMXS30 när index föll så brant, vilket ledde till en kortsiktig förlust. Valutasäkringen gav ett neutralt utfall i veckan. Nu beror det lite på hur marknaderna rör sig kommande vecka om vi ska få ett positiv resultat av optionslösen på fredag. Fortsatta nedgångar i OMXS30 kommer att medföra ytterligare justering, vilket kan innebära antingen ytterligare mindre kortsiktig förlust eller en längre tid innan positioner kan avslutas med vinst.

Andelsvärdet föll med -0.7% jämfört med förra fredagen, till 219,6643. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +20.4%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -1.9% sedan årsskiftet efter en vecka på knappt -0.1 %. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30, liksom nu också för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-12-11

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-12-11Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sköt i höjden rejält i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.7% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-12-04

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-12-11.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.