Veckorapport vecka 49 2015

usa europe

Då var vi med full fart inne i årets sista månad. Den första börsveckan i december inleddes positivt men i torsdags blev det en kraftigt negativ reaktion då ECB och dess president Mario Draghi inte infriade högt ställda förväntningar på räntesänkningar och utökade stimulanser. Nedgången fortsatte i Stockholm under veckans sista dag, trots att USA-börserna tog glädjeskutt efter ”lagom” starka sysselsättningssiffror.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde veckan på -2.4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen +1.4%, exklusive utdelningar.

Den största dramatiken utspelades nog på valutamarknaderna, där euron efter ECB-beskedet först rusade uppåt mot den amerikanska dollarn, för att sedan falla tillbaka. Många hade nog spekulerat i fortsatt euro-nedgång, och ett antal spekulanter lär ha bränt fingrarna rejält. Oljepriset fortsätter sin kräftgång och pressades nedåt ännu en vecka.

Utsikterna för veckan är som vanligt just nu oklara. Urstarka USA-börser i fredags och en historiskt stark börsperiod står mot oro på de europeiska börserna, euroförstärkning och minskat hopp om mer penningpolitisk stimulans. Stalltipset blir att vi får se en ordentlig rekyl uppåt under den inledande handeln på Stockholmsbörsen i morgon måndag, men därefter får vi se.

Onsdagsfonden Good Options

Dollarn föll tillbaka något mot kronan samtidigt som dollarindex steg, vilket innebär ett negativt utfall av valutasäkringen. En mindre position i såld säljoption i kaffe kunde köpas tillbaka med vinst, liksom en såld köpoption i OMXS30.  Under de närmaste två veckorna räknar jag med att kunna stänga ytterligare ett par positioner med vinst.

Andelsvärdet steg med +0.4% jämfört med förra fredagen, till 221,2669. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +21.3%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -1.8% sedan årsskiftet efter en vecka på +/-0.0 %. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar nu negativ trend för OMXS30, men fortsatt neutral trend för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-12-04

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-12-04Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.2% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-12-04

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-12-04

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.