Veckorapport vecka 48 2015

thanksgiving

Börsveckan inleddes svagt men optimismen kom tillbaka och i en tunn avslutande handel på grund av Thanksgiving-helg i USA kunde Stockholmsbörsens OMXS30-index stänga veckan på oförändrat, +/-0.0% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen +3.9%, exklusive utdelningar.

Precis som många pekat på är perioden runt Thanksgiving i USA historiskt en stark tid för aktier och min mäklare DeCarley Trading bedömer att vi kortsiktigt kan vara på väg upp till nya höjder för S&P500 mätt med minifuturen ES, på 2150 till 2810. Det är omkring 2% upp från nuvarande nivå. Dollarn fortsatte att stiga i värde och fortsatte pressen för råvaror som olja och guld.

Nästa vecka innehåller en mer fullspäckad makroagenda än denna, vilket ju ofta ger lite extra rörlighet på de finansiella marknaderna, särskilt nu när vi står inför ännu ett räntebesked från den amerikanske centralbanken Fed  om drygt två veckor. Att det blir en höjning i närtid är de flesta överens om, så frågan är vad det innebär för marknadsvärderingar. Börskurser har ju fått en rejäl skjuts av låga räntor och stimulanser, så även om en räntehöjning i sig förmodligen blir liten och inte direkt påverkar det fundamentala så finns det en psykologisk faktor att beakta då vi haft en åtta år lång period av låga räntor och stimulanser. ”This is not the end, it is not even the beginning of the end, but maybe it is the end of the beginning”, för att stjäla ett citat av Winston Churchill. Med andra ord kanske vi står i slutfasen av låga räntor och ekonomiska stimulanser, även om en del rykten om vad Mario Draghi på ECB kommer att ta sig för kommande vecka.

Onsdagsfonden Good Options

Dollarn stärktes mindre mot kronan än vad dollarindex gick uppåt , vilket innebär att valutasäkringen gav ett negativt utfall i veckan. I övrigt var det händelselöst, och vi avvaktar närmast kommande optionslösen i december. Under de närmaste tre veckorna räknar jag med att kunna stänga ett par positioner med gott resultat.

Andelsvärdet backade med -0.1% jämfört med förra fredagen, till  220.6234. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +20.9%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -1.8% sedan årsskiftet efter en vecka på +/-0.0 %. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt neutral trend för OMXS30 liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-11-27.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-11-27Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte falla i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt +/-4.0% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-11-27

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-11-27

2 tankar om “Veckorapport vecka 48 2015

  1. Är det inte dags att gå in på börsen med Onsdagsfonden PPM nu när trenden har varit neutral i två veckor? Eller har jag missförstått strategin?

    • Hej Karl,

      Tack för din kommentar och uppmärksamma observation. Du har helt rätt i att det i strategin står att efter två veckor av neutral trend efter negativ köps aktiefond i Onsdagsfonden PPM. Det är bara att erkänna att jag missat att uppdatera Placeringsstrategier, för i samband med strategiuppdateringen så var min avsikt att också kräva tre istället för två veckors neutral trend efter negativ för att ta position. Jag ska nu se över hela avsnittet och se till att allt överensstämmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.