Att placera i råvarumarknader

Commodity_Trend

Det har gått några månader sedan jag började placera en del av placeringsklubbens kapital i råvarumarknader i samband med introduktionen av Onsdagsfonden Good Options. Det har varit en intressant och lärorik tid, där jag tack vare gott stöd av min amerikanska mäklare DeCarley Trading framgångsrikt kunna tillämpa samma placeringsstrategi som jag gör för OMXS30. Råvaror är spännande då de i mångt och mycket finns nära och berör oss i vår vardag, som till exempel olja, kaffe, socker, guld, vete etc. Man lägger snabbt märke till att de flesta råvarumarknader under långa perioder uppvisar tydliga trendrörelser, särskilt när man använder lite ”lägre upplösning” som veckodata. Därför fungerar också tekniken med att sälja optioner väl, då man väljer de som bara får ett realvärde i ett scenario med låg sannolikhet.

Några observationer som jag tycker är värda att dela med sig av:

  • Några råvarumarknader är synnerligen volatila, som till exempel naturgas och kaffe. Därför är det viktigt att ha med volatilitet i placeringsstrategin så att man anpassar exits och hur mycket man satsar/riskerar efter  den aktuella sannolikheten för prisförändringar. Average True Range fungerar utmärkt i det sammanhanget.

 

  • Flera råvaror har tydliga säsongsmönster som uppstår på grund av till exempel skördeperioder och konsumtionsmönster. Det är viktigt att känna till i stora drag vad som driver säsongsrörelser för en råvarumarknad, men med en trendföljande strategi anser jag att man fångar sådana rörelser ändå. Men för att kunna göra en bedömning om trenden  troligen fortsätter eller har högre sannolikhet att slå om är det bra att veta att till exempel priser på spannmål brukar ligga som lägst direkt efter skörd, när tillgången är som störst.

 

  • Att handla med råvaror innebär att man utsätter sig för valutaexponering mot den amerikanska dollarn. Det finns två dimensioner: dels mot ens egna valuta som man köper dollar för, och dels att råvaror som grupp påverkas (i allmänhet) positivt av en fallande dollar och negativt av en starkare dollar. Här kan man välja mellan att se valutaförändringar som en del av placeringen eller att tillämpa någon form av valutasäkring. Jag har valt det senare, genom att sälja dollarindex.

 

  • Handeln i råvaror sker på terminsmarknader och varje råvara har sin förkortning, till exempel ZW för vete. I kombination med olika lösenmånader blir det rätt många förkortningar att hålla koll på när man ska handla. Här är det viktigt att läsa in sig så man har koll på vilken marknad man faktiskt tittar på och vilken månad som kontraktet löper ut. Än mer betydelsefullt blir det när man dessutom placerar i optioner. Varje marknad har också olika värden på underliggande. Till exempel avser ett kontrakt i oljeterminen 1000 fat medan bomull handlas i kontrakt om 50.000 bushels. Det har förstås stor betydelse för hur stor position man egentligen tar per kontrakt.

 

  • Man har god nytta av en kunnig och tjänstvillig mäklare som är specialiserad på råvaror. Vill man dessutom som jag sälja optioner är det viktigt att välja en mäklare som har en positiv syn på det, vilket långt ifrån alltid är fallet. Att komma igång med en amerikansk depå är inte helt enkelt jämfört med Sverige, så man behöver lite guidning.

 

  • Man kan faktiskt handla ett ganska stort antal marknader utan att det behöver bli för komplext, särskilt om man siktar på att utnyttja de större rörelserna och har ett tidsperspektiv på minst några veckor. Jämfört med att handla aktier, som i stort sett rör sig som börsen, får man en betydligt bättre diversifiering. Se upp för marknader som har dålig likviditet i terminen och/eller optionsmarknaden. Till exempel är det i stort sett omöjligt att handla med optioner i koppar. Jag har valt likvida marknader som olja, naturgas, vete, majs, sojabönor, guld, silver, EUR/USD, bomull, socker och kaffe. Säkerhetskraven för sålda optioner är klart lägre än när man säljer optioner i OMXS30, men ju fler marknader man har desto mer utsatt för en samfälld rörelse blir man förstås, till exempel vid räntebesked från FED. Säljer man optioner bör man ha minst 50% av kapitalet fritt för handel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.