Veckorapport vecka 46 2015

higher-bank-rates

En riktigt svag vecka på många börser världen över. Optimismen från förra fredagens starka sysselsättningssiffror var som bortblåst. Istället skiftade fokus till kommande räntehöjningar och spekulationer om hur de påverkar värderingar. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde veckan på svaga -3.3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen +0.8%, exklusive utdelningar.

Dollarn fortsatte att stärkas, vilket pressade råvarumarknaderna överlag. Oljan är nu inte långt ifrån sin bottennotering i augusti. Att kurserna backade tillbaka i USA i veckan får man nog se som en välbehövlig och hälsosam rekyl efter en extremt snabb och stark återhämtning.

Utsikterna för nästa vecka känns ännu en gång oklara. Säsongsmässigt är vi inne i en stark period för aktier, men i denna miljö av centralbanksdrivna stimulanser och låga räntor kan man inte luta sig för mycket på historiska samband. I veckan kom det signaler från den europeiska centralbanken ECB som kunde tolkas som att en ny omgång med finansiella lättnader och stöd kan vara på gång, men inte ens det lyckades driva kurserna uppåt. Det finns måhända en oro över att tillväxten inte tar fart trots enorma stimulanser, och frågan är hur mycket mer bränsle som kan slängas på brasan och fortfarande ge effekt. Vi fick också oroande nyheter om statsbudgetar från Spanien och Portugal, samt storstrejk i Grekland mot åtstramningar. Kanske hamnar europeiska statsbudgetar på radarn ännu en gång framöver.

Onsdagsfonden Good Options

Dollarn stärktes mer mätt i dollarindex än mot kronan, vilket innebär att valutasäkringen gav ett mindre negativt utfall i veckan. I övrigt var det händelselöst, och vi avvaktar närmast kommande optionslösen i december. Under de närmaste fem veckorna räknar jag med att kunna stänga ett par positioner med gott resultat.

Andelsvärdet backade med -0.1% jämfört med förra fredagen, till 220.9685. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +21.1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -1.8% sedan årsskiftet efter en vecka på +/-0.0 %. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator slog efter veckan om till negativ trend för OMXS30 liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-11-13

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-11-13
Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg ordentligt i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt +/-4.2% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-11-13

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-11-13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.