Veckorapport vecka 43 2015

mario draghi

En rätt så stillsam inledning på börsveckan, men jisses vilken avslutning! Super-Mario Draghi lyckades på välkänt manér få börskurserna i Europa att rusa efter att ha uttalat möjligheter till utökade lättnader från den europeiska centralbanken ECB. Euron sjönk som en sten mot dollarn och aktiekurserna klättrade frenetiskt uppåt både i torsdags och fredags. Företagsrapporter för det tredje kvartalet strömmade in, men ändå kändes det som att det var förväntningar om fortsatta centralbanksåtgärder som påverkade mest. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde veckan på starka +3.7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen +2.9%, exklusive utdelningar.

Nästa vecka fortsätter rapporter att strömma in och frågan är om vi får se en rekyl efter de kraftiga uppgångarna eller om börsen fortsätter upp i ett lyckorus. DeCarley Trading skriver att de inte sett en sådan rörelse i mini-futuren ES för S&P500 på väldigt länge, om ens någonsin, som de gjorde i fredags. Man menar att utvecklingen till stor del styrdes av tvångsstängningar av korta positioner som alltså låg helt fel i den starka uppgången och tvingade fram köporder för att täcka de sålda innehaven. På måndag bedömer DeCarley att dessa tvångsstängningar till största delen bör vara avklarade och därefter får vi en tydligare bild av vart index är på väg. En rekyl känns högst sannolik, men nu riktas också blickarna mot den amerikanska centralbanken som har sitt FOMC-möte på onsdag den 28 oktober.

Onsdagsfonden Good Options

I veckan togs ett par nya positioner i OMXS30 med sålda köp- och säljoptioner som ska kunna stängas under december. På råvarumarknaderna kunde ett par positioner stängas med vinst, i kaffe och sojabönor. Dollarn steg rejält i veckan, vilket påverkar tillgångar i dollar positivt. Innehavet i US dollar har ökat ordentligt i nominellt värde, på grund av delägares insättningar och avslutade positioner med positiva resultat. Jag tittar nu på hur jag bäst kan etablera ett skydd mot eventuell dollarnedgång, så kallad valutasäkring.

Andelsvärdet steg med +1.1% jämfört med förra fredagen, till 220.3240. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +20.8%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -1.8% sedan årsskiftet efter en vecka på +/-0.0 %. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30 trots den starka utvecklingen i veckan. Däremot har trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, slagit om till neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-10-23

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-10-23
Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 föll tillbaka något i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på +/-4.3 % givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-10-23

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-10-23

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s