Veckorapport vecka 42 2015

skf

Börskurserna ”nyktrade till” efter förra veckans kraftiga uppgång. Dollarna återhämtade sig och råvarupriserna föll tillbaka. Optionslösen i fredags bidrog till osäkerhet i prisutvecklingen, som nog hade kunnat bli starkare om inte rapporten från SKF mottagits med besvikelse. En uppmärksammad sänkning av Telia i veckan bidrog också till kurspress. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde veckan på -2.1% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen 0.8%, exklusive utdelningar.

Kommande vecka går vi in i ett riktigt högtryck vad gäller bolagsrapporter för det tredje kvartalet, och kursutvecklingen kommer till stor del att styras av reaktioner på dessa. Min amerikanska mäklare DeCarley är fortfarande inne på att S&P, mätt med mini-futuren ES kan nå upp till motståndsnivån 2040, men där kan det ta stopp, åtminstone tillfälligt. Miljön med extremt låga räntor ser ut att fortsätta ytterligare minst en bra bit in på nästa år, och om inflationen fortsätter att vara låg och konjunkturdata svag så kan förväntningar om nya finansiella stimulanser från centralbanker komma att fortsätta driva upp kurser.

Onsdagsfonden Good Options

I går fredag stängdes samtliga positioner i optioner och terminer för OMXS30-index. Resultatet blev tyvärr en besvikelse och jag får konstatera årets första motgång. Indexet fortsatte att röra sig fram och tillbaka den nivån där jag behövde justera för att inte riskera kännbara förluster, och de upprepade justeringarna kostade på och uppgick till slut nästan till lika mycket som de vinster som genererades.

Trots detta blev veckan positiv tack vare fortsatta framgångar för placeringarna i råvarumarknader. Dollarn återhämtade sig också i veckan, vilket påverkade positivt. Diversifieringen av portföljen visar den styrka jag hoppats på, vilket är lika tillfredsställande som glädjande.

Likväl är resultatet underkänt sett till den potential jag byggt upp de senaste veckorna. Jag kommer att se över min teknik för att justera positioner och se till att den bättre klarar av utvecklingar som vi sett de senaste veckorna.

Andelsvärdet steg med +0.6% jämfört med förra fredagen, till 218.0262. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +19.5%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -1.8% sedan årsskiftet efter en vecka på +0.1 %. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Trots de kraftiga uppgångarna på världens börser i veckan signalerar Onsdagsfondens trendindikator fortsatt negativ trend för både OMXS30 och världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-10-16

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-10-16
Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 ökade något i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.4 % givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-10-16

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-10-16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.