Veckorapport vecka 41 2015

bull and bear

Klang och jubel på börserna världen över när den så kallade tjuren gav björnen rejält på tafsen! Dollarn sjönk markant och drev upp priser på råvaror som olja ordentligt. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde veckan på hausseartade +5.4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen +1.3%, exklusive utdelningar.

Stockholmsbörsen har återtagit en tredjedel av korrektionen som inleddes i slutet av april på nivån 1720. Nu stundar kvartalsrapport för det tredje kvartalet där mycket information ska värderas av marknadsaktörer. Min amerikanska mäklare tror på en fortsatt positiv utveckling för de amerikanska börserna och pekar på hur täckningen av korta positioner i SP 500 drivit fram ett massivt köptryck, samt att vi nu är inne i en säsongsmässigt starkt period för aktier. Att börserna i USA inte visade något säljtryck i fredags, efter en superstark vecka, menar man också är positivt, liksom dollarns försvagning. En uppgång till i första hand 2023 bör vi se inom kort, men en vidare färd till 2100-2150 ser också ut att ligga i korten. Återstår att se hur det blir säger trendföljaren.

Onsdagsfonden Good Options

Dollarn försvagades rejält mot kronan i veckan, vilket påverkade negativt. Men denna gång kompenseras portföljen genom flera avslutade positioner i råvaror med positivt resultat. För positionerna i OMXS30 har det varit en arbetsam vecka, där jag fått trimma justeringen i takt med de allt snabbare och kraftigare kurssvängningarna. Det har inneburit att en del upparbetad vinst har fått ”lämnas tillbaka”, men jag ser fortfarande med tillförsikt fram mot stängningen nu på fredag.

Andelsvärdet steg med +0.4% jämfört med förra fredagen, till 216.7556. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +18.8%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -1.9% sedan årsskiftet efter en vecka på +/– 0 %. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Trots de kraftiga uppgångarna på världens börser i veckan signalerar Onsdagsfondens trendindikator fortsatt negativ trend för både OMXS30 och världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-10-09

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-10-09Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 faktiskt minskade något i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.3 % givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-10-09

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-10-09

3 tankar om “Veckorapport vecka 41 2015

 1. Tack hipshot för att du fortsätter att nöta på med inlägg. Kanon!

  Lite synd att kommentarsaktiviteten är så låg.
  Mitt bidrag får bli två frågor. Hur var det hipshot, hade du ändrat X-faktorn för att räkna ut exit. Har för mig att den var 2,25 i våras när jag själv höll på att räkna. Det var ju ett tag sen man satte en ny exit:)

  En annan sak är att volatiliteten känns väldigt hög +-4,3 och att makronyheter verkar ha stor påverkan på den ”nya-börsen”. Känns det fortfarande lika bra att köra med Trendindiatorn? Jag tänker främst på slutet av april. Att det var svårt att hänga med då.

  • Hej Patrik,

   Tack för din kommentar! 🙂 Jag har inte ändrat X-faktorn (gillar namnet), den är oförändrad på 2.25. Däremot kommer jag att minska den i takt med att den upplupna vinsten ökar, från 10% och uppåt i steg om 0.5.

   Volatiliteten är hög, men den har varit högre… Trendindikatorn beror ju inte direkt på volatiliteten, utan har sin eftersläpning beroende på dels glidande medelvärden med ett antal längre perioder, dels på grund av att jag arbetar med veckodata. Det känns fortfarande bra med indikatorn, men exitmetoden visade sig behöva justeras för att inte tappa för mycket av upparbetad vinst. Dessutom är det en nyttif förändring med att kräva tre veckor av positiv trend innan jag kliver in igen efter exit, så att jag inte lika lätt fångas i svängningar upp och ned i ett intervall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.