Besvärligt läge

financial markets volatility

Det är inte lätt att hänga med i finansmarknadernas svängningar just nu. Varannandagsbörs, kraftiga dagliga omslag och råvarupriser som kan skena upp och ned med 5-10% på en dag. Så mycket för de effektiva marknaderna. Det är lätt att gräma sig för att man inte köpte den där aktien eller fonden dagen innan kursen gick upp rejält. Å andra sidan kanske man drar en lättnadens suck när det visar sig att priset sjönk dubbelt dagen efter.

Perioder då kurser slår fram och tillbaka med stora utslag utan att etablera en tydlig riktning är den sämsta för trendföljande strategier. Ändå är det viktigt, kanske viktigare än någonsin, att ha en strategi och följa den. Så länge man vet hur man ska hantera en aktie eller fond man köpt spelar själva köpbeslutet inte så stor roll som man lätt tror. Det är risken man tar i förhållande till vinsten man siktar på som har betydelse. I volatila tider är det extra värdefullt att ha metoder som tar storleken på svängningarna i beräkningen, för att sätta exits och styra hur mycket man satsar. Chandelier-exiten är ett bra alternativ.

Slående i det aldrig sinande informationsflödet och efterföljande prisutveckling är hur till synes dåliga nyheter tolkas positivt på aktiemarknaden och vice versa. Sådana här perioder är en del av börserna, där förväntningar på lägre eller högre räntor kan påverka mer än bedömningen av hur makrodata kommer att inverka på företagens intäkter och omsättning. Men i en tid av negativa räntor och andra enorma stimulanser från centralbanker världen över finns det inte direkt någon möjlighet att räkna med lägre räntor som argument för börsuppgång på svaga statistiksiffror. Kvar återstår då förväntningar på nya stimulansprogram från Fed, ECB, BOJ eller Kina. En skön bild på Fed:s så kallade QE-program har iSPYETF på sin sajt.

QE History 313

Stimulansförväntningar, i kombination med att låga räntor gör att kapital styrs till aktiemarknader, är vad som driver kurserna i frånvaro av förbättringar av bolagsresultat. Kursrörelser huvudsakligen baserade på förväntningar om stimulanser har en tendens att inbegripa större svängningar än vanligt, med kraftiga rekyler.

För Onsdagsfonden Good Options är pendlingen i OMXS30 runt 1450 besvärlig, då det finns en såld säljoption på denna nivå. Jag arbetar aktivt med att säkra den, vilket i dagsläget kräver en hel del övervakning. Det är inte ett normalläge, men så här nära lösendagen tillåter jag mig att vara mer klistrad framför börsskärmen än vanligt. Dollarns försvagning mot kronan är förstås kännbar, men nu har de sålda optionerna i diverse råvarumarknaderna börjat leverera och jag ser med fortsatt tillförsikt fram mot en betydelsefull stängningsdag på fredag nästa vecka.

Onsdagsfonden PPM inväntar en tydlig positiv trend enligt trendindikatorn, och dit är det en bra bit. Det skänker lugn på en orolig placeringshorisont att veta vad man ska och inte ska göra. Att man i efterhand missar vissa möjligheter hör till spelet, men placerar man i fonder kan inte den dagliga utvecklingen styra ens handlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.