Veckorapport vecka 40 2015

Nervositeten på världens börser fortsätter och kurserna slår fram och tillbaka med kraftiga rörelser. I fredags såg det ut som vi skulle gå mot nya bottennoteringar efter en viss återhämtning, men sedan vände börserna i USA upp med kraft och fick med sig Europa. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde ändå veckan -0.4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -3.5%, exklusive utdelningar.

Vi har ännu en intressant vecka framför oss. Med tanke på att USA-börserna gick riktigt starkt i fredags och terminerna för de europeiska börserna steg kraftigt på fredagskvällen bör öppningen på måndag innebära ordentligt stigande kurser.

Onsdagsfonden Good Options

Dollarn försvagades mot kronan i veckan, vilket påverkade negativt. Fortfarande är det några veckor kvar innan sålda optioner i råvarumarknader börjar ge resultat, och till dess blir det en del slag fram och tillbaka på grund av dollarns utveckling. I övrigt var det fortsatt lugnt i portföljen, och det är nu bara två veckor kvar till flera positioner i OMXS30-optioner förfaller. Den nuvarande situationen med kraftiga svängningar fram och tillbaka är en utmaning för alla trendföljande strategier. Om OMXS30-index närmar sig 1450 behöver jag justera positionen, vilket ger en kortsiktig negativ effekt.

Andelsvärdet sjönk med -0.2%  jämfört med förra fredagen, till 215.9663. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +18.4%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -1.9% sedan årsskiftet efter en vecka på – 0.1%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Trenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator har nu slagit om till negativ. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt negativ. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-10-02

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-10-02Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 ökade något i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt+/-4.4 % givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-10-02

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-10-02

En tanke på “Veckorapport vecka 40 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.