Veckorapport vecka 39 2015

Aktiebörser kan man ha många åsikter om, men de lämnar få oberörda, särskilt i dessa tider av actionladdad händelseutveckling! I veckan fick vi uppleva nya dramatiska kursförändringar, där det ett tag såg riktigt nattsvart ut, men där torsdagens bottennivå följdes av en stark klättring uppåt. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde ändå veckan -2.4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -3.2%, exklusive utdelningar.

vw-logo

Fusket med Volkswagens emissionsmätningar drog ned kurser på biltillverkare på bred front, och i vanlig ordning skenar placerarflocken i takt med rykten. Återstår att se var vi står när dammet lagt sig. I går fredag såg börserna i USA ut att gå riktigt starkt, men tappade uppgången i den avslutande handeln. Det finns analyser av hur placerare agerar i terminsmarknaden som tyder på att det i hög grad är mindre placerare som satsat mest på uppgång medan de större aktörerna placerat för nedgång. Dessa analyser pratar om att vi rimligen kan komma att se nivåer för S&P 500 på 1800-1850 innan vi vänder uppåt. Som trendföljare tar jag rätt lätt på dessa analyser, men det är ändå intressant att på olika sätt studera hur placerarkollektivet agerar. Min bild av det får jag huvudsakligen från trendindikatorn.

Onsdagsfonden Good Options

Dollarn klättrade i veckan relativt kronan, vilket påverkade positivt. I övrigt var det stiltje på händelsefronten, men om tre veckor stundar en stängning av flera positioner i OMXS30-optioner, vilket bör ge en spännande utveckling. Om index håller sig ovanför 1340, och idealt även under 1450 är det som mest gynnsamt för portföljen.

Andelsvärdet steg med +0.4%  jämfört med förra fredagen, till 216.2965. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +18.6%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -1.7% sedan årsskiftet efter en vecka på +/- 0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Trenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator har nu slagit om till negativ. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt negativ. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-09-25

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-09-25Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg ordentligt i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.4 % givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-09-25

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-09-25

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.