Börsen fortsätter nedåt

Börsnedgången fortsätter och återigen ser vi hur människans flockbeteende återspeglas på de finansiella marknader som hon skapat. Också intressant att se hur så kallade svarta svanar dyker upp, denna gång i form av en fuskande biltillverkare.

EPA-Volkswagen-4

För dig som sparar med en väldigt lång tidshorisont, minst 20 år, finns ingen direkt anledning att bry sig, om inte för att öka på innehavet i aktier och aktiefonder nu när de blivit lite billigare. Men för den som sparar med ett mål mer i närtid, från 5-15 år är det nödvändigt att ha en strategi för att skydda sitt kapital, likaväl som man använder det effektivt. Den strategin borde ha fått dig att kliva ur aktiemarknaden för ett tag sedan, och nu bara avvakta rätt läge för återinträde. Med min strategi Onsdagsfonden PPM blev jag med hela årets uppgång, vilket var mindre lyckat, men nu är kapitalet skyddat från vidare nedgång. Den som hade en bättre exitmetod har sparat många kronor jämfört med den som bara suttit passiv.

Den alltid lika publicitetshungrige sparekonomen Claes Hemberg fortsätter oförtrutet att håna och baktala egen äkta aktiv förvaltning och likställer det med en fåfäng jakt på toppar och dalar. I ett av sina senaste alster får han riktig hybris och börjar jämföra sina åsikters tyngd med professor Hans Rosling. De går inte att ifrågasätta helt enkelt, även om han vagt hänvisar till ”statistik” och arrogant bortser från konkreta exempel som motsäger hans utsagor. För han ser minsann 800 000 konton på Avanza, och där kan han se mönstret att fler insättningar är bättre… Undrar om han ens funderar över hur insättningarna görs, och hur många av kontona som tillämpar aktiv förvaltning.

Om man vill använda sitt kapital vid en given tidpunkt är det en ytterst riskfull strategi att vara passiv och förlita sig på börsens långsiktiga utdelningstillväxt. Ett börsras lagom till dess att man planerat att ta ut pengarna, eller växla dem till säkrare sparande, kan snabbt radera ut 30-60% av värdet, vilket drar ned totalavkastningen till låga nivåer. Då får man svälja den beska verkligheten eller förlänga tiden till planerat uttag med några år.

Vill du få en jämnare värdetillväxt och undvika förödande börsnedgångar är egen äkta aktiv förvaltning ett effektivt sätt. Du prickar inte bottnar och toppar, men ser till att ligga utanför börsen vid större nedgångar och ligga i aktier under uppgångar. Hur bra än regelbundet sparande eller upprepade insättningar låter ger det ingen säker väg till avkastning annat än vid väldigt lång sparhorisont, vilket Hemberg alldeles felaktigt framhåller.

Onsdagsfonden Good Options klarar sig väl på det stormande havet, men behöver vidta justera befintliga positioner om OMXS30-indexet faller ned till i närheten av 1340 inom de närmaste tre veckorna. I vanlig ordning kommer en sådan justering att kortsiktigt dra ned andelsvärdet något.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s