Strategiuppdatering

trend_followersOnsdagsfonden PPM är en trendföljande placeringsstrategi för sparande i Premiepensionssystemet. Den använder Onsdagsfondens trendindikator och Chandelier-exit och alternerar mellan att placera 100% i aktiefond och 100% i räntefond. Nu har jag studerat utfallet av strategin, i synnerhet den riktigt besvärliga tid som varit de senaste månaderna med väldigt kraftiga rörelser och snabba kast mellan nedgång en dag och uppgång en annan. Baserat på mina observationer är det dags att göra mindre förbättringar av strategin. Som vanligt handlar det inte om att försöka få trendindikatorn att mer träffsäkert visa om det är köp- eller säljläge, utan om små förändringar av flera komponenter som samverkar till att ge önskat resultat. Jag är inte nöjd med att ha tappat hela årets uppgång, även om strategin i skrivande stund ser ut att ha skyddat kapitalet från utökad värdeminskning.

Problemen som jag försöker komma åt är att inte tappa för mycket av upparbetad vinst när kurserna väl viker ned, och inte heller för snabbt gå in i marknaden efter att man blivit utkastad. Det är förstås en balansgång, för om man inte vill riskera vinster alls blir ofta följden att man missar stora delar av uppgångsfaser. De följande ändringarna är i mina ögon var och en av mindre dignitet, men tillsammans bör de kunna ge ett påtagligt och gott utfall.

 1. Chandelier-exiten snävas till vartefter orealiserad vinst uppnåtts. Efter 10% uppgång i OMXS30 sedan köp av aktiefond minskas multiplikatorn med 0.25 och det upprepas för varje ytterligare 5 procentenhets uppgång. För detta året så skulle multiplikatorn minskats till 1.75 (2.25-2*0.25), baserat på att vi nådde drygt 15% uppgång för OMXS30.
 2. Efter att aktiefond sålts vid en exit krävs det tre veckor i rad med positiv trend för att åter köpa in aktiefond. Köpet görs dessutom på en onsdag, så att ordern till Pensionsmyndigheten lämnas tisdagen innan. Inga fler upphetsade måndagsreaktioner på helgspekulationer.
 3. Trendindikatorn kompletteras så att kursstaplarna måste ligga ovanför det högsta investerarmedelvärdet för positiv trend och omvänt för negativ trend. Ligger kursstapen helt eller delvis inom investerarmedelvärden blir trenden identifierad som neutral.

10 tankar om “Strategiuppdatering

 1. Du nappade inte på idén om att vikta det hela mot den globala trenden?

  Dvs — man går bara in om *BÅDE* den svenska och den globala trenden varit positiv i 2 veckor. Vid den senaste ingången hade trots allt inte den globala trenden sått på positiv i 2 veckor?

  • Hej Nameless,

   Nej, inte just nu! 🙂 Det är dock ett intressant förslag, men jag tycker om att koncentrera mig på en marknad för att följa trenden, och inte komplettera med filter som styrs av andra marknader.

 2. ”inte nöjd med att ha tappat hela årets uppgång”.
  Känner med dig 😦 Haken med strategier som följer med ”över krönet”. På lång sikt ok – bara en puckel av många! -men om du inte har tillräckligt lång historik, dvs fyllt på stora delar under samma puckels upptrend, så kommer det vara surt att ha tappat mesta efteråt. Klurar också på detta såklart.. Kanske borde man varit nöjd med en statistiskt rel ovanlig grym 20% uppgång i våras?.. Haken är att man behöver sälja så väldigt mycket mer för att säkra en vinst om man vill klara en lite större sättning som denna.

  • Hej Fredrik,

   Visst är det surt att tappa en vinst, men det hör till spelet att det inträffar ibland. Dock vill jag säkerställa att jag är mer aktsam om vinster när det uppnått en viss storlek, vilket jag nu kommer att få till med minskande avstånd till exit ju större upparbetad vinst som uppnåtts. I kombination med att vara lite mer försiktig med återinträde efter exit tror jag att det kommer att ge positivt resultat både på lång och kort sikt.

   • jo, fast aktsam betyder i slutändan att du måste vikta ner rejält. Har undrat hur folk motiverar sina viktningar, ”40% likvid”, mer än bara ”dra ner lite” på känsla typ? Stresstestar du för att söka säkra vinst i kronor? Efter en viss tid?

   • Hej Fredrik,

    Aktsam för mig innebär att jag säljer allt aktiefondsinnehav när exit nås. Ser inget värde i stegvis försäljning, utan arbetar istället med plan för återinträde när trenden blir positiv igen.

 3. Pingback: Årsrapport 2015 | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.