Veckorapport vecka 38 2015

Börsveckan gick i väntan på torsdagens räntebesked från Federal Reserve i USA. Efter att börserna i USA slutligen vände ner ordentligt som en reaktion på den uteblivna räntehöjningen blev det en dramatisk avslutning i fredags, med kraftiga kursnedgångar. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde veckan -2.4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -0.8%.

yellen

Börserna i USA verkade ett tag skaka av sig lite negativt stämningsläge, men vände ned igen och slutade veckan med påtagligt minus. Nu blir det några veckor av lite vakuum innan rapporterna för det tredje kvartalet börjar droppa in. Förhandlingar om den amerikanska budgeten, det grekiska valet och fortsatta spekulationer om räntor och valutor står på nyhetsagendan nästa vecka.

Onsdagsfonden Good Options

En mindre position i så kallad covered put för OMXS30 stängdes i fredags med vinst. Dollarna återhämtade sig något mot kronan vilket också påverkade positivt. Jag har nu en väl diversifierad portfölj med sålda optioner i ett flertal marknader som vete, sojabönor, kaffe, silver, olja. Utvecklingen har överlag varit positiv, men det dröjer ytterligare några veckor innan optioner börjar kunna köpas tillbaka så vi får lite vinster att räkna in. Även för råvaror har nämligen volatiliteten fortsatt stiga, vilket gör optioner dyrare. Bra när man säljer, men tålamodsprövande när man ska köpa tillbaka. Om fyra veckor stundar en stängning av flera positioner i OMXS30-optioner, vilket jag hoppas ger en spännande utveckling.

Andelsvärdet steg med +0.6%  jämfört med förra fredagen, till 215.4907. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +18.1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -1.7% sedan årsskiftet efter en vecka på -0.1%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Trenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt neutral. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt negativ. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-09-18

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-09-18Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 var i stort sett oförändrat i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.1 % givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-09-18

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-09-18

4 tankar om “Veckorapport vecka 38 2015

  • Hej Gustaf,

   En trendindikator är bara en komponent i en placeringsstrategi. I Onsdagsfonden PPM arbetar jag med exitmetoder, men när trendindikatorn slår om till negativ är min regel att gå ur allt befintligt aktieinnehav omedelbart. Glöm inte bort att ha en regel för återinträde, om trendindikatorn skulle visa sig signalera falskt och snabbt slå om till positiv igen.

 1. Hej hipshot! Bara en enkel fråga om din trendindikator: den är fortfarande neutral, trots att börsen har sjunkit mer än 15% sen i våras. Tittar man på graferna tycker jag det ser ut som om den snabba uppgången under vinter/tidig vår har fördröjt omslaget till negativ trend, stämmer det? Är det avsiktligt eller en bieffekt av indikatordesignen?

  • Hej Karl,

   Bra observation! Trendindikatorn använder veckodata och det blir ju en kraftig eftersläpning, vilket är med avsikt då jag vill fånga de större rörelserna. För att skydda kapitalet mot snabba nedgångar har jag exitmetoder som Chandelier-exit. Visst är det så att kraftiga uppgångar gör att det tar längre tid innan en nedgång blir identifierad som negativ trend, framför allt då vi är nära den tidigare uppgången. Så problemet för trendindikatorn denna gång har varit det snabba förloppet mellan kraftig uppgångsfas och rejäl korrigering. Just av denna anledning är det viktigt att ha exitmetoder som komplement till trendindikatorer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.