Veckorapport vecka 37 2015

En börsvecka med två ansikten. Först steg kurserna på bred front och nådde som högst 1524 på OMXS30. Därefter tilltog säljtrycket och index föll tillbaka. Osäkerheten är påtaglig så här i början av hösten, och många har nog tidigare börsnedgångar under en historiskt svag period i minnet. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde veckan +1.8% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen +1.6%.

höst

I veckan stundar ett hett emotsedd besked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve om eventuell ränteändring. Vi får också hålla koll på den siste september, när det amerikanska budgetåret löper ut och det är dags att finansiera det enorma budgetunderskottet för 2016. Här kan det bli en ny tuppfäktning à la 2013, där republikanerna medverkar till att stänga ned offentlig verksamhet i ett politiskt rävspel. Det kan ge förnyad uppmärksamhet på det enorma berg av skulder som USA har i sin ryggsäck. Eller så händer ingenting… För trendföljare gäller som alltid att ha fokus på vad som sker, och inte att försöka förutsäga vad som kommer att hända. Men det är ju ofta en rolig utmaning utanför placeringsbesluten. 🙂

Onsdagsfonden Good Options

Volatiliteten är fortsatt hög, vilket gör optioner dyrare. Därför tar det längre tid innan befintliga positioner kan köpas tillbaka. Att sälja optioner kräver tålamod och det kan dröja upp till fem veckor innan nuvarande positioner börjar avslutas. Dollarn sjönk ordentligt mot kronan i veckan och drog ned andelsvärdet -0.4%  jämfört med förra fredagen, till 214.2711. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +17.4%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -1.5% sedan årsskiftet efter en vecka på strax över 0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Trenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt neutral. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt negativ. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-09-11
ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2015-09-11Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk något i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.1 % givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-09-11

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-09-11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.