Köp billigt!

Buy-Low-Sell-High

Som trendföljare är min filosofi att köpa dyrt för att sälja dyrare. Men visst vore det trevligt att kunna köpa billigt och sälja dyrt. Ofta ramlar man då i fällan att jaga efter toppar och bottnar, vilket är en fåfäng strategi som inte lönar sig i längden. Men det finns ett intressant alternativ för mer långsiktiga placeringar, nämligen att utfärda/sälja säljoptioner i aktier. Då tar man på sig skyldigheten att köpa en aktie till ett visst pris, lösenpriset, som man väljer så att det ligger under nuvarande kurs.

Om H&M som i skrivande stund står i ca 320 kr kan man till exempel sälja säljoptionen med lösenpris 290 kr och lösenmånad i december för ca 5,75 kr. Med 10 kontrakt sålda får man in en intäkt i form av en premie på 5 750 kr exklusive courtage. Om kursen i H&M-aktien ligger över 290 kr vid optionens förfallodag i december får man behålla premien och kan upprepa proceduren. Skulle kursen ha fallit under 290 kr kommer man att få köpa 1000 aktier för 290 kr, men det är då 10% under dagens kurs, en nivå som man troligen finner attraktiv på lite längre sikt och kan tänka sig att övervintra med under börsnedgång.

Har man väl fått in aktien kan man utfärda köpoptioner, och därmed ta på sig skyldigheten att sälja aktien vid ett visst pris.  Återigen får man behålla premien och kan upprepa proceduren om kursen inte når upp till lösenpriset, annars blir man av med aktierna på en nivå som man förmodligen också tycker är ett bra pris. På detta sätt kan man verkligen köpa billigt och sälja dyrt, samtidigt som man drar in vinster i form av premier även om man inte köper och säljer aktier.

Säljer man säljoptioner vid rejäla nedgångsdagar på börsen kan man få riktigt fina kurser för optioner vars lösenpris ligger långt under nuvarande kurs. Naturligtvis kan kursen nå lösenpriset och sedan fortsätta att falla en bra bit till, men då får man se det som att man köpt in sig på en bra nivå och med utdelningar och långsiktigt tillväxt kommer resultatet ändå att bli positivt. Den som vill kan också jobba med köpta säljoptioner för att försäkra innehavet i en aktie mot kraftig nedgång, men det tar förstås en del av vinsterna.

Den här strategin passar ett mer långsiktigt placerande, där man kan tolerera kortsiktigt negativ värdeutveckling i tider av börsnedgång. Samtidigt får man en aktiv komponent i de sålda optionerna som kan ge goda intäkter. De aktier man kan tillämpa denna strategi på är de som har en hygglig likviditet i optionsmarknaden, och helst en bra utdelningspotential, för den mer långsiktiga värdetillväxten. Det gäller också att ha tillräckligt kapital för att hantera inköp av aktier. Till exempel krävs 290 000 kr för 100 aktier i H&M enligt mitt exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.