Konsten att justera en såld option

market-crash

Att sälja optioner är ett effektivt sätt att samla in små men regelbundna vinster, och man har oddsen med sig. Då och då inträffar situationen att marknadsutvecklingen går tvärtemot vad man bedömt, i sådan utsträckning att den sålda optionen snabbt börjar öka i värde. Risken för en riktigt kännbar förlust ökar då markant och en sådan måste man undvika för att inte bli av med alla hårt intjänade mindre vinster som man samlat under en längre tid. Inte läge att sitta på händerna och hoppas det vänder med andra ord.

Det finns några olika alternativ för att justera en såld option, och vilket man väljer beror på vilken marknadstro man har och hur lång tid av optionens liv som återstår. Ju mer kapital man har, desto mer alternativ och rörelsefrihet har man.

  1. Köp tillbaka optionen med förlust. Kanske har man en regel om att man köper tillbaka en såld option om dess pris dubblas från försäljningen. Håller förlusten nere men kan också innebära att man stänger positionen i en rekyl bara för att sedan få se optionen minska i värde igen.
  2. Köp tillbaka optionen med förlust och sälj en ny option ännu mer ”out of money” (högre lösen för köpoption, lägre för säljoption). Man måste ha tillräckligt med kapital för att ta en förlust som kan vara stor, och ändå klara ett nytt säkerhetskrav. Fungerar oftast bäst för sålda säljoptioner. Kan kombineras med att sälja en spegelvänd option som kompenserar skillnaden mellan den gamla och nya sålda optionen. Kan upprepas och passar bra om man tror att kursen för eller senare kommer att sluta röra sig i för optionen negativ riktning.
  3. Köp tillbaka optionen med förlust och sälj en ny option ännu mer ”out of money” och med en senare lösenmånad (högre lösen för köpoption, lägre för säljoption). Man måste ha tillräckligt med kapital för att ta en förlust som kan vara stor, och ändå klara ett nytt säkerhetskrav. Fungerar oftast bäst för sålda säljoptioner. Den nya optionen kan då säljas för samma eller högre pris som för den befintliga. Kan upprepas och passar bra om man tror att kursen för eller senare kommer att sluta röra sig i för optionen negativ riktning.
  4. Köp eller sälj underliggande, till exempel terminen för OMXS30. Om kursen ser ut att gå emot den sålda optionen riktigt ordentligt och långvarigt kan man på detta vis säkra en vinst i vart fall. Risken är att kursen börjar röra sig i för optionen förmånlig riktning, för då gör man förlust på den köpta eller sålda terminen som till sist överstiger vad man tjänat på den sålda optionen.

För Onsdagsfonden Good Options har det nu varit aktuellt att justera den sålda säljoptionen i OMXS30. Även med den väl tilltagna säkerhetsmarginalen kom indexet nära, och en kort stund till och med under, optionens lösenpris på 1450. Jag har därför justerat positionen genom alternativ 2, och kan nu avvakta till dess att OMXS30 närmar sig 1410, samtidigt som jag också får bevaka 1570 som är den sålda köpoptionens lösenpris.

En tanke på “Konsten att justera en såld option

  1. Pingback: Plocka mynt framför ångvälten | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.