Veckorapport vecka 34 2015

Oj! Helt plötsligt är vi tillbaka i oktober 2014,när allt blev nattsvart efter en längre tids uppgång. Nu målas världens framtid i mycket dystra färger, till skillnad från några veckor sedan när det var mer rosenrött. Stockholmsbörsens OMXS30-index rasade med hela -5.8% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är uppgången +2.1%.

edvard-munch

Vi är nu 13% under den senaste toppnoteringen från slutet av april i år och nära att förlora årets kursuppgång för OMXS30, som startade på 1464. Det är en ordentligt så kallad korrektion. Så kallade tekniska analytiker skulle säga att börsen är extremt översåld, men i tider av panik och kursrusningar är det ingen garanti för att kurserna ska rekylera uppåt inom kort.

Onsdagsfonden Good Options

Den branta nedgången slog också igenom i många råvaror och faktiskt kunde den första sålda optionen redan denna vecka köpas tillbaka med vinst, i kaffe av alla marknader. Den kraftiga dollarförsvagningen påverkade negativt, då portföljen nu delvis är placerad i dollar. Andelsvärdet steg med +0.2% jämfört med förra fredagen, till 216.8227. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +18.8%.

Utvecklingen för OMXS30 är oroande för den sålda optionen i denna marknad. Om index fortsätter att röra sig nedåt mot 1450 kommer den att behöva justeras, vilket kortsiktigt drar ned resultatet. Ändå är det en styrka att portföljen klarar en så pass extrem rörelse som vi sett denna vecka.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +3.7% sedan årsskiftet efter en vecka på -3.8%. OMXS30 har passerat aktuell exit och därför är det nu dags att sälja aktiefonden och placera allt kapital i räntefonden. Följande order läggs till Pensionsmyndigheten:

pensionsmyndigheten_fondorder_2015-08-22

Trendindikatorn

Trenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-08-21Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg brant i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt+/-3.8% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-08-21

Exit

OMXS30 stängde med bred marginal under senaste Chandelier-exit för Onsdagsfonden PPM på 1515.08. Innehavet i Avanza Zero säljs därför och ingen exit är aktuell.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-08-21

2 tankar om “Veckorapport vecka 34 2015

 1. Vore det inte läge att revidera modellen så att även om man placerar 100% svenskt (Onsdagsfonden PPM) gör man även en viktning mot det globala indexet? Trots allt är det ändå så att den svenska marknaden i mångt och mycket följer globalt index vilket gör att man potentiellt kan få indikationer tidigare?

  Säg att man bara köper om trenden för Sverige + Globalt står på 1 och säljer när Sverige + Globalt står på neutralt alternativt säljer när Sverige eller Globalt slår om till negativ trend. Föregående vecka skulle detta ha gjort att man skulle ha sålt av innehavet i lagom tid till denna ganska brutala nedgång som kom denna vecka.

  Kan du kalkylera hur, rent historiskt, en sådan modell skulle fungera eller har du något hum?

  • Hej Nameless,

   Trendindikatorer gillar jag, men de är bara en del av en komplett placeringsstrategi. Din tanke låter absolut intressant, men kommer också att fungera fint i vissa situationer och mindre bra i andra. Precis som exitmetoder ibland ger dåligt utfall och ibland (oftare) verkligen räddar kapitalet. Jag tror att man ska akta sig för att hitta den bästa kombinationen av indikatorer och exits till en aktuell situation, då det lätt blir suboptimeringar. Bästa att ha en strategi och se utfallet över en längre tid innan man börjar ändra.

   Min erfarenhet av mer utökade trendfilter är att de ibland visserligen räddar kapital, men oftare gör att det tar längre tid att framför allt komma in i börsuppgångar, då det byggs in mer tröghet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.