Satsa på det som (troligen) inte kommer att inträffa

aktier

När du köper en aktie eller en aktiefond gör du det huvudsakligen för att tjäna pengar, att uppnå en hygglig avkastning på kort eller lång sikt. Oavsett tidshorisont krävs det att kurserna går din väg och stiger för att det ska bli en riktigt bra affär, även om aktieutdelningar också bidrar till avkastningen. Har kursen gått ned när du ska sälja gör du självfallet förlust. Mycket möda läggs på att få fram vad man bör köpa och kanske även när, men fortfarande är man beroende av att kursen stiger för att gå med vinst.

Ett annat sätt att placera är att satsa på vad man bedömer minst sannolikt kommer att inträffa. För OMXS30 i skrivande kanske man sätter en nivå på ca 1740 som osannolik att uppnås inom det närmaste halvåret, med tanke på den tidigare toppen på 1720 och den lite oroligare stämningen på börsen. Samtidigt ser man det som otroligt att index skulle sjunka till mer än 1400 under de närmaste tre månaderna, när räntorna är fortsatt extremt låga och företagen går bra.

OMX STOCKHOLM 30 2015-08-14

Istället för att våndas över om man ska köpa, avvakta eller till och med sälja idag när kursen ligger på drygt 1590, kan man sälja optioner. En såld köpoption med lösenpris 1740 idag kommer att kunna köpas tillbaka betydligt billigare om index är en bit ifrån 1740 i närheten av optionens lösendag. Kurserna behöver inte sjunka eller stå still, de kan röra sig en bra bit uppåt, så länge de inte rör sig nära eller över 1740.

På samma sätt kommer en såld säljoption med lösenpris 1400 att köpas tillbaka billigt om index med marginal överstiger 1700 nära lösendag. Så länge man inte bedömt marknaden väldigt fel så kommer man att göra en fin vinst. Det är inte lika populistiskt spektakulärt som att gå all-in i en tillverkare av fingeravtrycksläsare vid rätt tillfälle eller gå kort i olja från 100 USD, men ger goda förutsättningar för en god och långsiktigt hållbar avkastning. Har man dessutom möjlighet att sälja optioner i flera olika marknader ökar man antalet affärer och därmed potentialen till avkastning, om marknaderna är hyggligt frikopplade från varandra förstås.

Commodity_Trend

Den här tekniken är vad Onsdagsfonden Good Options använder sig av. Genom att systematiskt sälja optioner i många marknader säkrar jag små men många vinster som tillsammans ger en fin avkastning oavsett om börserna går upp eller ned. Det finns en baksida med att sälja optioner, och det är att om det man bedömt som osannolikt ändå inträffar, till exempel att OMXS30 går över 1740 och närmar sig 1800 med stormsteg. Då blir priset för den sålda optionen snabbt högt och placeringen kan ge en riktigt kännbar förlust. Dock finns det gott om verktyg att använda för att hantera sådana situationer, men det krävs ett tillräckligt stort kapital för att göra de justeringar som krävs. Det är en av anledningarna till att Onsdagsfonden Good Options tillämpas i Onsdagsfondens placeringsklubb, där medlemmarnas sammanlagda kapital ger de finansiella muskler som behövs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.