Veckorapport vecka 29 2015

Kurserna steg på bred front i veckan och vi närmar oss snabbt tidigare toppnoteringar. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde +2.8% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är uppgången +11.7%.

Grekland-dramat har så fått en upplösning, och den håller säkert, upp till några månader, men utan massiva skuldavskrivningar finns det inga chanser att landet under nuvarande styre kan återfå full funktion i samhällsekonomin. Det är då bara en tidsfråga innan nästa finanskris blåser upp.

Vi har nu för andra gången på mindre än ett år fått se oerhört snabba vändningar upp efter naturliga börskorrigeringar på ca 10%. Det är bara att konstatera att för trendföljande och mer långsiktiga placeringsstrategier är sådana rörelser utmanande, men det tillhör spelet och är bara att hantera.

Onsdagsfonden OMX

För Onsdagsfonden OMX innebar uppgången i veckan att en utfärdad säljoption kunde köpas tillbaka enligt plan. Dessutom avslutades en så kallad covered put med säkrad vinst, vilket sammanlagt ökade andelsvärdet med +1.6% jämfört med förra fredagen, till 214.7726. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +17.7%. Marginalerna till utfärdade optioners lösennivåer är bevisligen robust satta, så att de kraftiga indexrörelserna vi sett de senaste veckorna inte medfört behov av att justera positioner eller ta förluster utan tvärtom gjort det möjligt att snabbare avsluta affärer.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +6.6% sedan årsskiftet efter en vecka på +/- 0%. Ingen förändring av fond är aktuell, men om trendindikatorn visar positiv trend även nästa fredag blir det byte till aktiefond. Resultatet har blivit klart lidande av den snabba uppgången som följde den hastiga nedgången. Tempot var helt enkelt för snabbt för en veckobaserad indikator. Det var dessutom ”stolpe ut” på exitnivån som just underskreds tidigare. Jag tycker fortfarande att min exitmarginal är väl tilltagen, men ska fundera på om den behöver ökas något ändå.

Trendindikatorn

Trenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är nu positiv. Utvecklingen för fler marknader finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-07-17Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 föll tillbaka i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-3.5% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-07-17

Exit

Onsdagsfonden PPM ligger nu placerad i räntefond och ingen Chandelier-exit är aktuell.

En veckostängning under Chandelier-exiten innebär att man säljer av placeringen. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en nedgång.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-07-17

6 tankar om “Veckorapport vecka 29 2015

 1. Jag vill passa på tillfället att uttrycka hur mycket jag uppskattar din blogg.

  Det finns en skönhet i hur du konsekvent håller dig till en genomtänkt strategi. Även om man som läsare inte alltid håller med om allt så för du genom din blogg fram ett perspektiv som inte så väl presenteras på svenska någon annanstans . Det är en underbar kontrast mot alla buy-and-hold-fanatiker.

  Jag uppskattar dina blogginlägg lika mycket som John Hussmans veckokommentarer! Det är väl inte så illa… 🙂

  • Stort tack Wester,

   Det är alltid nyttigt att ta del av andras tankar och perspektiv, och jag lär mig en del värdefullt av förespråkare för långsiktighet, värdeinvestering, utdelningskramare etc. På samma sätt känns det viktigt att hålla fast vid min grundfilosofi och visa hur strategier baserade på denna kan fungera i praktiken. Din kommentar är en skön motivation att fortsätta den ansträngningen.

 2. Varför är det inte dags för entry nu om trendindikatorn har slagit om och är positiv?

  • Hej Olle,

   Jag har byggt in en slags tröghet i strategin, för att undvika att det säljs och köps veckorna efter varandra. Därför avvaktar jag till två veckor efter aktiverad exit, och om trendindikatorn då är positiv går jag in igen. Det avgörs denna gång alltså från och med nu på fredag.

  • Hej Anonym,

   Jag har ingen direkt entrynivå, utan köper in mig när trendindikatorn visar positiv trend.

Kommentarer är stängda.