Veckorapport vecka 28 2015

teatermask_s

Då lägger vi en börsvecka med två helt olika stämningslägen bakom oss. I början föll kurserna på bred front i takt med att nyhetsflödet från processen om Greklands ekonomi inte innehöll några lovande inslag. I torsdags tvärvände utvecklingen, efter att Grekland i grevens tid krupit till korset och kapitulerat inför den finansiella krassa verkligheten. I fredags var optimismen tillbaka på allvar och köpsidan var stark och aktiv hela dagen. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde +2.6% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är uppgången +8.6%.

Nu återstår att se om en lösning för Grekland verkligen kommer till stånd, och i så fall hur den ser ut. Givet de enorma skulderna som staten satt sig i är det svårt att se en konstruktion som ger en hållbar utveckling, utan massiva skuldavskrivningar som kommer att möta hårt motstånd. Mest troligt är att man ännu en gång ”sparkar burken framåt vägen” och snickrar ihop en lösning som räddar situationen för stunden, men där vi förr eller senare kommer att hamna i dagens situation igen. Om Grekland ska få ordning på sin ekonomi krävs det genomgripande åtgärder, och de verkar vare sig folket eller dess valda representanter vara förberedda för. Det är enklare att hitta yttre fiender att samla sig mot och söka tröst i sin sorg. Jakten på enkla lösningar och syndabockar gynnar extrema populistpartier. Tyvärr är det en  strategi som kommer att ge förödande konsekvenser i framtiden.

Med denna utläggning är det dags att fokusera på börsutvecklingen och där har den tidigare uppgångsoptimismen gjort en stark comeback. OMXS30 är nu 8% från den tidigare toppnivån och vi får se hur Grekland och rapporterna för det andra kvartalet tas emot av marknadsaktörerna.

Onsdagsfonden OMX

För Onsdagsfonden OMX innebar nedgången i början av veckan att en utfärdad köpoption kunde köpas tillbaka enligt plan vilket knuffade upp andelsvärdet med +0.7% jämfört med förra fredagen, till 211.3664. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +15.9%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +6.6% sedan årsskiftet efter en vecka på -2.3%. Ingen förändring av fond är aktuell. Försäljningen av aktiefonden visade sig i det korta perspektivet vara dåligt tajmad, då kurserna rusade i slutet av veckan, men sådant är livet som aktiv placerare. Det gäller att följa strategin och se utvecklingen på lite sikt. Om index fortsätter uppåt kommer börstrenden förr eller senare att slå om till positiv, och då blir det köp av aktiefond igen.

Trendindikatorn

Trenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-07-10Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är neutral innebär:

  • Stopp för nya insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
  • Månadssparande eller andra insättningar lägger man i korträntefond eller sparkonto.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte stiga i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-3.6% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-07-10

Exit

Onsdagsfonden PPM ligger nu placerad i räntefond och ingen Chandelier-exit är aktuell.

En veckostängning under Chandelier-exiten innebär att man säljer av placeringen. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en nedgång.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-07-10

2 tankar om “Veckorapport vecka 28 2015

  1. Hej! Jag undrar om du någon gång testat en ”motströms strategi” för investeringar på sikt med hjälp av konjunkturbarometern (som indexvärde)? När barometervärdet ligger under 100 så investeras i aktier/aktiefonder (entry vid t ex 90) och när barometervärdet passerar 100 så avyttras aktier/aktiefonder till förmån för ränta/räntefonder (exit vid t ex 110). Vore intressant och höra om ev. erfarenheter/reflektioner.
    /Håkan

    • Hej Håkan,

      Nej, jag har inte testat strategier som bygger på andra indikatorer än pris för marknadsinstrument. Min filosofi är att prissättningen på aktier i varje ögonblick avspeglar köpares och säljares förväntningar, som i sin tur baseras på en mängd parametrar, varav konjunkturvariabler är en. Därför blir det logiskt att basera trendföljande metoder på priserna. I annat fall skulle man behöva analysera eventuellt samband mellan priser och konjunktur isolerat, och sådana ö-analyser ser jag inte något värde i då samband tenderar att ändras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.