Det svåraste med att aktivt förvalta sina placeringar i aktier och aktiefonder är inte att utforma reglerna i placeringsstrategin, utan att följa dem. Vi har alla mentala ”program” som kickar igång under vissa förutsättningar, till exempel flockbeteende, girighet, rädsla, viljan att ha rätt. Hur bra och tydliga regler för våra placeringar vi än har betyder de inte ett dyft om vi inte också förmår att disciplinerat följa dem, och därmed undertrycka mäktiga mekanismer i vår hjärna.
När man till exempel sålt av en placering, som jag gjorde i Onsdagsfonden PPM efter träffad exitnivå nyligen, är det en naturlig instinkt att önska kurserna neråt. Man söker bekräftelse på att det man gjorde var rätt, att man låg före marknaden och kunde hantera sitt kapital bättre än andra aktörer. Stiger kurserna får självförtroendet en törn och tvivlen börjar infinna sig. Men bara för att jag har en exitnivå som träffats betyder det naturligtvis inte att kurserna direkt ska backa, lika lite som jag kan förvänta mig att de ska stiga så fort jag köper. Finansiella marknader är inga enkla pengamaskiner som ger säker avkastning i alla lägen, oavsett om man agerar kort- eller långsiktigt, och med eller utan strategi. Hur kurserna utvecklas är inget man kan påverka, men man kan se till att använda sitt kapital effektivt – att låta det vara exponerat mot aktier när trenden är positiv, och skydda det genom att stå utanför aktier när börstrenden är negativ. Genom att sikta på de stora rörelserna och vara beredd på att ibland ta kostnader i form av upprepade försäljningar och köp, vilket lätt uppstår när börsen rör sig slagigt eller snabbt upp och ned, kommer man att få en god och jämn avkastning över tid.
Ändå så fokuserar många på det extremt kortsiktiga och söker efter indikatorer eller analyser som ska ge en närapå säker signal om när det är rätt att köpa och när man ska sälja. Det kan vara 200 dagars glidande medelvärden, ränte- och valutaanalyser, vilken mäklare som säljer och köper, förutsägelser baserat på tekniska formationer eller företagsanalyser. Allt har det gemensamt att träffsäkerheten – andelen vinstgivande affärer – är rätt medioker, särskilt ju mer kortsiktig rörelse man försöker fånga. Den som skryter om en träffsäkerhet på 80-90% håller med stor sannolikhet på med så kallat arbitrage eller har väldigt glest, månader eller år, mellan köp- och säljsignalerna. En medioker indikator, precis som Onsdagsfondens trendindikator, går alldeles utmärkt att använda, bara man utformar resten av sin placeringsstrategi på ett bra sätt runt den, till exempel med riskhantering och exits. Och återigen, ju längre tidsperspektiv man studerar, desto mer nytta av sin indikator får man.
I det korta perspektivet får man räkna med att ofta ”ha fel”, till exempel genom att en försäljning efter exit visade sig ske just som kurserna var på väg upp igen efter en snabb rekyl nedåt. Då är det bara att svälja stoltheten – undertrycka det mentala behovet av att alltid ha rätt – och snabbt kliva in igen när omständigheterna är de rätta, till exempel att börstrenden kan betecknas som positiv. Vid behov upprepas denna procedur flera gånger, och man får se depåvärdet minska med flera procentenheter innan belöningen kommer. Det är priset man får betala för att aldrig missa en uppgång och aldrig vara med om en utdragen nedgång. Experter som allas vår Claes Hemberg brukar hävda att en sparare som säljer oftast dröjer åratal med att gå in igen, men då har han eller hon sålt av dunkel anledning, vilket tyder på avsaknad av strategi. Då vet man förstås inte när man ska gå in igen. Håller man sig till regeln att aldrig köpa något som man inte direkt vet vid vilken nivå man ska sälja klarar man detta galant, förutsatt att man håller de mentala programmen i styr. Här hjälper det att lyssna mindre på mer eller mindre självutnämnda experter och rådgivare och mer på sig själv och de regler man satt upp.
Hur det blir med den fortsatta börsutvecklingen är som alltid omöjligt att förutse. Kanske kommer vi tillbaka till en mer stabil börsuppgång, i den gynnsamma lågräntemiljön, när oron för Grekland och Kina lagt sig. Eller så blir det en djupare nedgång, där dagens turbulens bara är toppen av ett isberg och den grundläggande oron för att vårt moderna finansiella system är på väg att haverera under dignande skulder och sedeltryckeri besanna.
Att placera sitt sparkapital baserat på vad man tror kommer att hända kan ge fin utdelning om man gissat rätt, men får förödande konsekvenser när det slår fel. Agera istället på vad som sker och ha en plan för hur du ska ta och förvalta placeringar i både upp- och nedgång så har du en betydligt stabilare bas. Det är inte en enkel väg, ibland halkar du efter i utvecklingen och tvivlen växer. Men förmår du hålla dig till en sund strategi kommer belöningarna att bli påtagliga jämfört med den som förlitar sig på tur, även om man maskerar det som långsiktighet.
”När man till exempel sålt av en placering, som jag gjorde i Onsdagsfonden PPM efter träffad exitnivå nyligen, är det en naturlig instinkt att önska kurserna neråt. Man söker bekräftelse på att det man gjorde var rätt, att man låg före marknaden och kunde hantera sitt kapital bättre än andra aktörer.”
Det är därför det är bäst att ha en pessimistisk inställning; att alltid tro att saker går upp när man väljer att sälja. Lagen om allts djävlighet gör sig dessutom gällande så om man istället inte säljer lär det gå ned.
Det är annars mycket lätt att få hybris bara genom att gissa rätt några gånger. Hade själv t ex rätt om kurserna i Ryssland, utvecklingen av SEK/USD osv. men jag skulle fortfarande ha tjänat mer på att följa Onsdagsfonden OMX rakt av även om risken pga mindre diversifiering skulle ha blivit högre.
Vad har du för övrigt för tankar om Avanza Zero mot Spiltan Aktiefond Investeringsbolag? Båda två följer på sätt och vis index med den skillnaden att Spiltan konsekvent lyckats slå index då de underliggande fonderna består av investmentbolag och att det därav finns goda skäl för ”förvaltarna” att hela tiden uppvisa goda resultat.
Tack Nameless, värdefullt att ta del av dina erfarenheter! Jag gillar Spiltan generellt, och visst finns det fonder som till exempel deras Aktiefond Investeringsbolag som systematiskt lyckats uppnå bättre avkastning än index. Det är definitivt något man kan satsa på, även om man följer en trendföljande strategi som baseras på hur index rör sig.