Veckorapport vecka 27 2015

Det var ju ingen direkt överraskning att börsveckan skulle innehålla en hel del dramatik. Kurserna steg och föll tillbaka lika snabbt som det kom nya uttalanden från Greklands regering, IMF, ECB och EU. Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med hela -3.4% jämfört med stängningskursen förra fredagen. Sedan årsskiftet är uppgången +6.1%.

Vecka som kommer lovar att bli fortsatt turbulent på de finansiella marknaderna, när utfallet av folkomröstningen i Grekland ska analyseras och ageras på. De kraftiga svängningarna lär fortsätta, även om marknader har en tendens att lugna ned sig när fakta väl presenterats. Situationen nu är dock så okänd och svårbedömd att många fortsatt kommer att agera på rykten. Kom ihåg att en normal veckorörelse enligt Average True Range är nästan +/-3.5 %.

Onsdagsfonden OMX

För Onsdagsfonden OMX var veckan i stort sett händelselös och andelsvärdet i princip oförändrat jämfört med förra fredagen på 209.98. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +15.1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +8.9% sedan årsskiftet efter en vecka på -2.5%. OMXS30-index stängde precis under exit, varför aktiefonden byts mot räntefond enligt följande order:

fondbeställning 2015-07-04

Man kan tycka att det är lite för petigt att sälja av när exitnivån passerades med så lite, men det är viktigt att hålla sig till planen och inte börja väva in subjektiva åsikter godtyckligt.

Trendindikatorn

Trenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-07-03Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är neutral innebär:

  • Stopp för nya insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
  • Månadssparande eller andra insättningar lägger man i korträntefond eller sparkonto.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg rejält i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-3.5% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-07-03

Exit

Onsdagsfonden PPM ligger nu placerad i räntefond och ingen Chandelier-exit är aktuell, efter att den tidigare på 1553.75 precis passerats.

En veckostängning under Chandelier-exiten innebär att man säljer av placeringen. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en nedgång.

Om trendindikatorn slår om till negativ innebär det automatiskt en exit där Onsdagsfonden PPM säljer av aktiefonden och placerar i räntefonden.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-07-03

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.