Självbedrägeri och Grekland

greece

Nu när Greklandskrisen förefaller kulminera fylls sociala medier av inlägg som varierar från jubel för att man gick ”bear” i fredags till sorg och förvirring från de som ligger kvar i aktier och aktiefonder och nu frustrerat söker råd om vad man ska ta sig till. I det läget finns det anledning att varna för en form av självbedrägeri som är förödande för placeringar på finansiella marknader: viljan att alltid ha rätt.

Sanningen är att den som placerar pengar på börsen under en längre tid alltid kommer att få vara med om förluster. Utan detta axiom skulle ingen marknad existera. Köpare och säljare slåss alltid om rätt pris, och i varje sekund enas de om just detta. Men timmen efter kan priset ligga på en helt annan nivå, styrd av de beteendemönster placerare uppvisar, som de mänskliga varelser de i grund och botten är. Att konsekvent förutspå hur dessa snabba ändringarna är en utopi, något som är omöjligt i längden.

Istället för att försöka putsa sin kristallkula så blank som möjligt och slå sig för bröstet om hur rätt man har gäller det att skaffa sig verktyg för att hantera utfallet av de risker man ofelbart tar när man placerar på börsen. Det gäller att hålla förlusterna små och samtidigt låta vinsterna växa. Ett av de bästa sätten enligt min mening är att ha en placeringsstrategi som klart och tydligt talar om:

 • Vad man ska placera i (marknader, aktier, fonder, etc.)
 • När man  ska köpa (entry)
 • För hur mycket man ska köpa (position sizing).
 • När man ska sälja (exitstrategi)

Har man en sådan strategi på plats och är mentalt förberedd på att följa den kan man luta sig tillbaka och agera på det som sker, inte vad löpsedlar och inlägg med stora rubriker skriker ut kan komma att hända.

Till sist, kom ihåg att det är ohyggligt svårt att manövrera i det dagliga bruset. Idag åker kurserna upp och ned, och det finns ingen anledning att agera om man inte är en extremt kortsiktig placerare. Invänta istället stängning av dagen, eller veckan vilket jag varmt rekommenderar, innan du fattar beslut. Var mentalt förberedd på att detta tålamod ibland kommer att kosta ett antal procent i värdeminskning, men var också förvissad om att du ofta kommer att tjäna på det. Men låt inte dina placeringar offras på långsiktighetens altare. Att ha tålamod är inte samma sak som att vara passiv, ha is i magen eller sitta still i båten. Stänger marknaden där du är placerad en dag eller en vecka under din exitnivå ska du omedelbart lägga en säljorder, och sedan vara beredd att köpa in dig igen när din entrymetod så säger.

4 tankar om “Självbedrägeri och Grekland

 1. Hej
  Mycket intressant läsning här på bloggen. En sak jag saknar dock är lite mer text och tankar om Entry. Mer konkreta tips om vad man ska titta efter. Exit är på något sätt enklare, sätt en lägstanivå (av något slag) och sälj vid den, men att komma in, när var hur? Just nu sitter jag utan placeringar och duckar lite grekiskt svajande + av en del familjeskäl vill jag inte riska något just nu. Men när jag ska in igen, hur är tecknen för en glad amatör?

  • Hej Gustaf,

   Tack för din kommentar, och jag håller med dig, det har varit lite om entry. En av anledningarna är för att jag anser att just den delen av placeringsstrategin är den minst viktiga. Sedan väcker också frågan om när det är köpläge ofta heta diskussioner där fokuset hamnar snett.

   Men entry är förstås en viktig komponent som ska anpassas till den övriga placeringsstrategin. Har man en exit på veckobasis där man ger kursen stort manöverutrymme är det inte vettigt att ha köpsignaler som genereras på minut- eller timdata. Med en trendföljande strategi använder man ofta någon form av indikator för att avgöra om trenden är upp eller ned, och sedan en entrymetod för att bestämma när det är ett bra läge att gå in. Men när trenden är upp så är det för en trendföljare alltid rätt att gå in. Man kan förstås försöka hitta ett sätt att köpa lite billigare, till exempel i en rekyl, men risken är att den där rekylen aldrig riktigt kommer i en starkt positiv trend. Köp dyrt och sälj dyrare är mottot för en trendföljare.

   Just av det skälet har jag ingen mer avancerad entrymetod än att köpa så fort trendindikatorn visar positiv trend. Om jag skulle ha blivit utstoppad efter träffad exitnivå så köper jag in mig igen om trendindikatorn visar positiv trend två veckor eller mer från försäljningen. Så nu när trenden är neutral är det alltså läge att sitta på händerna, på sparkonto eller räntefond, och avvakta till dess trenden blir positiv.

   • Tack för svaret.
    Jo det var ungefär så jag har planerat, att när onsdagsfondens indikator slår om till positivt så är det fritt fram igen. Sedan får vi se hur det går. Det kanske är så pass enkelt med Entry ändå.

 2. Jag tycker att det ofta är en fördel att agera på en färsk köpsignal för då blir förlusten inte så stor om signalen visar sig vara falsk. Om man t.ex kommer fram till att man vill börja handla efter 200 dagars medelvärde och kursen redan ligger långt över, då är risken för en stor förlust mycket större än om man köper direkt efter att signalen har bildats eftersom kursen ligger mycket närmare säljsignalen i det läget.

  Sen kan man förstås ha olika signaler för köp och sälj. Detta kan vara relevant eftersom kurserna generellt sett sjunker snabbare än de stiger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.