Veckorapport vecka 26 2015

Veckan inleddes med väldigt starka börsåterhämtningar världen över efter förra veckans nedgångar. Fortsättningen av veckan utvecklades betydligt mer tveksamt, men Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde ändå upp hela +2.9% jämfört med stängningskursen förra fredagen. Sedan årsskiftet är uppgången +9.8%.

Vecka som kommer lovar att bli turbulent på de finansiella marknaderna såväl som i politiken inom Europa, när all information om processen med Grekland, EU, ECB och IMF ska smältas. Det dagliga bruset kan därmed komma att öka betydligt i storlek, och då är det extra viktigt att ha en plan med entry och exist för samtliga placeringar.

Onsdagsfonden OMX

För Onsdagsfonden OMX var veckan händelselös och andelsvärdet oförändrat jämfört med förra fredagen på 210.00. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +15.1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +11.5% sedan årsskiftet efter en vecka på +2.5%. Inga fondbyten är aktuella.

Trendindikatorn

Trenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-06-26

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är neutral innebär:

 • Stopp för nya insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
 • Månadssparande eller andra insättningar lägger man i korträntefond eller sparkonto.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk något i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-3.3% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-06-19

Exit

Aktuell Chandelier-exit för Onsdagsfonden PPM är oförändrat 1553.75, vilket är 3.4% under veckans stängningskurs. Ingen ny högsta notering sattes och volatiliteten steg.

En veckostängning under Chandelier-exiten innebär att man säljer av placeringen. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en nedgång.

Om trendindikatorn slår om till negativ innebär det automatiskt en exit där Onsdagsfonden PPM säljer av aktiefonden och placerar i räntefonden.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-06-26

5 tankar om “Veckorapport vecka 26 2015

 1. Hej!

  Hoppas på att nå dig här. Tack för länken på fb!

  Har en fråga till(är nybörjare och försöker lära mig sparstrategier), när jag tittar på alla diagram gällande marknadstrender på din sida så är ska dom läsas som 1 Possitivt köp tex avanza zero, 0 och -1 köp räntefonder.

  Jag stirrar mig tokig och försöker hitta vart i diagrammet jag kan utläsa detta..

  Kan du upplysa mig?

  Tackar som tusan för en helt underbart sida!

  Christian Örum

  • Hej Christian,

   Välkommen! 🙂 Alla diagram visar trendindikatorn, så när den visar +1 är trenden positiv, -1 är den negativ och 0 så är den obestämd/neutral. Du kan se den som en trafiksignal, som talat om vad du inte bör göra, till exempel inte köpa aktiefonder när trenden är negativ. Mer än så ska man inte försöka analysera den. Vad man sedan gör beror på vilken strategi man har, till exempel köp aktiefonder när trenden är positiv.

   Vad du ska göra beror också på vad du har för placering från början. Har du fritt kapital idag skulle jag avvakta med aktiefonder och istället välja räntefond, då trenden är neutral för Stockholmsbörsen. Har du idag aktiefond är det bara att ligga kvar till dess den exitnivå du ska ha träffas. Ligger du i räntefond kan du ligga kvar.

   • Det är faktiskt förvånansvärt svårt att hitta trendindikatorns ”utslag” på bilden om man inte vet var man ska titta. Det tog m

   • Tänker du på hur den visualiseras i kursdiagrammen, med +1, 0 och .1? Tyvärr har jag inte hittat något bättre sätt i ProRealTime. Helst skulle jag ju vilja att staplarna blir färgmarkerade efter trendindikatorns utslag.

   • *Det tog mig ett bra tag att hitta den. Du kanske ska publicera en bild med detta utmärkt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.