Ge dina placeringar manöverutrymme

exit

När du placerar i en aktie eller fond ska du från början ha klart för dig när du ska sälja. På det sättet undviker du kostsamma börsnedgångar och nervösa funderingar på när du ska sälja. Men hur väljer man en lämplig exitnivå, alltså kurs där man säljer?

Mitt råd blir att anpassa exit till din övriga strategi och tidshorisont. Är du en väldigt aktiv placerare, som kanske gör affärer flera gånger varje dag eller varje vecka behöver du förmodligen en rätt snäv exit, både för att begränsa förlust och ta hem vinst.

daytrader

När en affär är över går du ju raskt vidare med nästa. Här är det minuter och timmar som det handlas på. Agerar du mer sällan, från några gånger i månaden till några gånger om året behöver du ge dina placeringar mer utrymme att röra på sig. Då är dagar och veckor mer intressanta att studera och ha som beslutsunderlag.

En exitstrategi är alltid en balans mellan att skydda sitt kapital och att låta vinsterna få växa. För en medel- till långsiktig placerare ligger en normal exitnivå 5-15% under ingångspriset. Man är alltså beredd att förlora upp till 15% för möjligheten att vara med på en kursresa uppåt. En sund princip är att snäva till exiten i takt med att den orealiserade vinsten ökar, så att man är beredd att ge tillbaka mindre och mindre av den.

Istället för att använda statiska procenttal för sin exit kan man med fördel låta exitnivån påverkas av marknadens volatilitet. Ju mer det svänger, desto mer utrymme behöver man ju ge sina placeringar för att inte bli utstoppad i onödan, och vice versa. Det dagliga bruset i marknaden kan vara väldigt högt, särskilt i dessa Grekland-tider, och att försöka navigera i det är väldigt svårt.

brus2

Sätter man exitnivåer baserat på detta brus eller volatilitet blir det betydligt enklare. Extra bra blir det enligt mitt tycke om man använder veckodata och undviker att styras av dagsrörelser som ofta kan vara riktigt kraftiga. Man agerar då endast på veckostängningskurser och behöver inte påverkas av dagliga kursrusningar eller fall, något som är väldigt skönt och bra för sinnesfriden i tider som dessa. Det finns då inget behov av att sitta klistrad vid börsskärmen.

Chandelier-exiten är designad på just det sättet, genom att den använder Average True Range (ATR) som ett mått på volatiliteten och sedan använder en faktor för att lägga exitnivån på en lämplig nivå. Om ATR i veckodata ligger på 3 % betyder det att det i nuläget är normalt med en upp- eller nedgång under en vecka på just 3 %. Om man då tar en faktor på till exempel 2 för sin exit hamnar den alltså 6 % under den högsta noteringen sedan inköpet, enligt Chandelier-exiten. Man har gett aktien eller fonden bra med utrymme att röra sig i sett till aktuell volatilitet. En faktor på 1 skulle förmodligen leda till att man ofta blir utstoppad trots att kurserna rör sig inom ett för dagen normalt intervall. En faktor på över 3 skulle ge väldigt gott om utrymme, vilket kanske passar en långsiktig placerare som bara vill kliva av om det verkligen osar katt. Om volatiliteten stiger får aktien mer utrymme att röra sig, och omvänt om volatiliteten faller. Faktorn kan minskas i takt med att den upparbetade vinsten ökar, för att säkra en allt större del av vinsten.

Oavsett vilket utrymme man vill ge sina placeringar är det viktigt att inse att en exitstrategi bara är ett sätt att skydda sitt kapital. Den utgör ingen generell säljrekommendation, utan när man sålt av köper man in sig igen när ens entry-metod så säger. Ibland kommer man att sälja och köpa upprepade gånger innan kursen tar riktigt fart uppåt eller nedåt. Det medför en del kostnader i form olika sälj- och köpkurser, men är en billig försäkring mot det stora börsfallet och ett effektivt sätt att inte missa några stora trender.

15 tankar om “Ge dina placeringar manöverutrymme

 1. Tack för en bra sida

  Jag tycker också att veckodata är en bra metodik men hur resonerar du om det är först på fredagen som det blir stora kursförändringar på marknaden, jämfört med om kursförändringarna sker under hela veckan ?

  Hälsningar
  Bengt

  • Hej Bengt,

   Oavsett vilken dag i veckan som en större rörelse uppstår så ger veckodata den större bilden, så för mig spelar det ingen roll. Jag tittar endast på veckans stängning, samt högsta/lägsta notering.

  • Av just det skälet tycker jag att det är vettigt att använda medelvärdet av stängningskurserna under veckan (i praktiken MA5) istället för veckans stängningskurs. För att undvika att bli påverkad av en kraftig rörelse (brus) på fredagen.

   • Det är en tanke, men även den metoden kommer ibland att ge utslag som i efterhand visade sig vara mindre bra. Jag vill använda så lite derivat av grunddata, priset, som möjligt. Alla dagars brus under en vecka summeras i en veckostapel och rörelserna i det tidsperspektivet blir enkla att följa.

 2. Tack för en fantastisk blogg!

  Du skriver: ”En sund princip är att snäva till exiten i takt med att den orealiserade vinsten ökar, så att man är beredd att ge tillbaka mindre och mindre av den.”

  Jag förstår inte riktigt det sunda med det. Om trenden fortfarande är positiv, varför ska man snäva till exiten, bara för att troligen köpa in sig på nytt ett par veckor senare?

  • Det är alltså inte exitstrategin i sig jag undrar över, utan tanken bakom att snäva till exiten.

  • Hej Wester,

   Tack för visad uppskattning! Tekniken med att snäva till exit är framför allt användbar när man placerar i olika marknader eller i olika aktier. Där finns det ju alltid alternativa objekt att placera i och när ett visar svaghet vill man snabbt gå ur och satsa på ett annat.

   • Men hur kommer det sig i så fall att du snävar till exiten ifall ATR minskar, trots att du bara placerar i en marknad?

   • Jag snävar inte till den, multiplikatorn på Average True Range är konstant 2.25.

   • Fast du flyttar upp exiten om ATR minskar, men flyttar inte ner den om ATR ökar. Det leder väl i praktiken till att exiten snäva till, eller tänker jag fel?

    Mycket intresserad av att förstå hur du resonerar!

   • Jo, exiten flyttas endast uppåt i takt med att kursen stiger och/eller volatiliteten sjunker. På så sätt låter jag marknaden snäva in exiten så att avståndet minskas när volatilteten sjunker, och det är grundtanken med volatilitetsbaserade exits. I en lugnare marknad krävs det mindre kursrörelse för att exiten ska underskridas, och vice versa.

 3. Pingback: Läge att köpa aktier nu? | Onsdagsfonden

 4. Pingback: Köpa eller sälja? | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.