Veckorapport vecka 25 1015

midsommar-image001_large

Glad Midsommar! En riktigt svag vecka för många europeiska börser, där säljsidan oftast hade klart övertag över köparna. Man kan leta så kallade kausala samband, alltså orsak/verkan, till exempel Greklands finanser, valutakurser och penningpolitik, men till syvende og sidst är det ändå prisutvecklingen som är relevant att agera på när det gäller placeringar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade en svag vecka och stängde ned -2.2% jämfört med stängningskursen förra fredagen. Sedan årsskiftet är uppgången +6.7%.

Onsdagsfonden OMX

För Onsdagsfonden OMX medförde veckans kursnedgångar att en utfärdad köpoption kunde köpas tillbaka, samtidigt som en så kallad hedgad termin förföll med vinst. Andelsvärdet steg med +0.9% jämfört med förra fredagen, till 210.00. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +15.1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +9.0% sedan årsskiftet efter en vecka på -2.3%. Inga fondbyten är aktuella.

Trendindikatorn

Trenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-06-19

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är neutral innebär:

 • Stopp för nya insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
 • Månadssparande eller andra insättningar lägger man i korträntefond eller sparkonto.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-3.3% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-06-19

Exit

Aktuell Chandelier-exit för Onsdagsfonden PPM är oförändrat 1553.75, vilket endast är 0.6% under veckans stängningskurs. Ingen ny högsta notering sattes och volatiliteten steg.

En veckostängning under Chandelier-exiten innebär att man säljer av placeringen. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en nedgång.

Om trendindikatorn slår om till negativ innebär det automatiskt en exit där Onsdagsfonden PPM säljer av aktiefonden och placerar i räntefonden.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2015-06-19

4 tankar om “Veckorapport vecka 25 1015

 1. Jag noterar att trendindikatorn är neutral vilket innebär, om jag fattat rätt, att befintlig marknadsexponering ligger kvar medan nya insättningar placeras i ränta.

  Hur harmonerar detta med dina tankar om antingen all-in eller all-out?

  • Haha, det kan man ju fråga sig! Här är det nog en liten krock mellan tiden då jag endast använde trendindikatorn för entry och exit, och nutid då jag arbetar mer aktivt med exitstrategier. De perioder när trenden är neutral är oftast rätt kort, så att hålla kvar ett månadssparande eller två känns inte som något stort avsteg från all in/out. Men visst kan man fortsätta köpa aktiefond till dess att exitstrategin säger att det är dags att lämna.

  • Hej Alfred,

   Mja, jag byter från Avanza Zero till Räntefond Sverige vid exit, vilket är en del av strategin i Onsdagsfonden PPM. Onsdagsfonden OMX styrs endast av trendindikatorn på så sätt att den avgör vilken typ av optioner som utfärdas. Sedan förvaltas optionerna förstås också, men där handlar det om att justera dem om indexet rör sig ofördelaktigt ”tillräckligt mycket”, inte att automatiskt kliva ur vid en särskilt exitnivå.

   Så det är två olika strategier med helt olika sätt att använda exits.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.