Grekland, börsras och placeringar

grekland eu flaggor

Kurserna på börserna världen över darrar till i takt med informations- och ryktesspridningen om Grekland. Debatten går i höga vågor om vad som kan komma att hända och hur man ska agera. Till exempel har Gottodix förtjänstfullt skrivit ett inlägg i ämnet. Hur ska man göra med placeringarna, aktier som fonder: är det sälj- eller köpläge, eller ska man vara passiv och förlita sig på långsiktighetens förmåga att skapa avkastning?

Mitt svar är enkelt: ha en strategi och följ den. Du ska veta vad du ska köpa, varför och när. På samma sätt ska du ha klart för dig när du ska sälja. Utan strategi är du en spelare, en gambler, som måste ha lycka med Fru Fortuna för att nå ett bra resultat på sikt. Att basera köp- och säljbeslut på att analysera världsekonomin, bolagsresultat, nationer nära bankrutt, centralbankers gigantiska penninginjektioner etc. är något som många verkar föredra. Problemet här är att variablerna i stort sett är oändliga och även om man gissar rätt i hur saker och ting utvecklas är det långt ifrån säkert att det avspeglas i kurserna på börser och andra finansmarknader på det sätt man tänkt sig. Dessutom infinner sig lätt en viss utmattning när det gäller att hela tiden samla information och värdera den. Åtminstone jag är rätt trött på att höra Grekland i den ekonomiska debatten.

En del brukar hävda att all tillgänglig information finns inbakad i priserna på aktier. Det är då ett argument för att marknaderna är effektiva och att det inte går att förutsäga kommande utveckling baserat på hur priset rört sig. Flera studier har visat att marknader långt ifrån är 100% effektiva, särskilt inte på kort sikt, men det finns ändå en viktig poäng i att studera priset. För varje sekund sätts ju priset av köpare och säljare som agerar på vad de tror om den kommande utvecklingen baserat på läget just nu. Information tillkommer, omvärderas och beslut om köp eller sälj fattas baserat på varje ny värdering. Mänskligt flockbeteende, rädsla och girighet driver kurserna långt ut på ”kanterna” av en tänkt normal avkastningskurva.

buy_sell_cartoon

I denna miljö är det extremt svårt att navigera efter egen analys av informationsflödet. Det dagliga bruset blir så pass högt, särskilt när marknaden är turbulent, att det inte går att se den stora bilden av vart man är på väg. För att skydda sitt kapital behöver man lyfta blicken och slå fast bevakningsnivåer där man köper och säljer. Att arbeta med veckodata och genomtänkta entry- och exitstrategier är kraftfulla verktyg för att åstadkomma just detta. Då undviker man att besvikelsen över eller rädslan för att sparade pengar sjunker i värden skapar oro och frustration, vilket lätt slår över i förhastade beslut.

Så följ gärna med i informationsflödet, gör egna prognoser för hur Grekland, EU, IMF och ECB kommer att lösa problemen, räkna på bolagsvärderingar och utdelningstillväxt, men låt inget av detta styra när du ska sälja. Slå istället fast en exitstrategi som tar dig ut från börsen när kursen sjunkit tillräckligt mycket, och ha sedan full beredskap att gå in igen. Trendföljning, veckodata och Chandelier-exit är enkla men kraftfulla metoder som jag varmt rekommenderar. Men framför allt är det du som måste ha modet och uthålligheten att stå för din egen aktiva förvaltning och följa de regler du har satt upp i din strategi. Om kurserna sjunker ordentligt en dag och nyhetsredaktionerna skickar ut den ena dramatiska pressreleasen efter den andra, avvakta ändå till stängningen av veckan för att se vilka beslut din strategi säger åt dig ska fattas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.