All in på börsen – så länge du har en strategi

Det förefaller vara ovanligt många som brottas med ångest över om det är rätt tid att placera på börsen nu eller inte. Sparkonton som ger klen avkastning, avundsjuka blickar mot fonder som gått upp med 15-20% bara i år, låga räntor som fortsätter elda på börsuppgångar. Ja, inte saknas det anledningar att placera på börsen. Men tänk om vi nu är nära toppen och en börsnedgång står för dörren? Är det inte bästa att vänta?

Young woman, hand to mouth, close-up

När experter tar upp denna tvekan handlar svaren väldigt ofta om långsiktighet och stegvisa köp. Vad gäller långsiktigheten lutar de sig åt historisk data som kan visa att aktier över tid ger 6-8% avkastning årligen. Problemet är bara att den siffran inte går att lita på för annat än extremt långsiktigt sparande, minst 15-20 år. För kortare spartider än så kommer inverkan av turen eller oturen med tajmingen av köp göra att utfallet ser väldigt olika ut, alltifrån extremt god avkastning till riktigt dålig, till och med efter 5 eller 10 år.

Patentlösningen från sparekonomer och andra rådgivare är att spara stegvis. Med andra ord månadsspara eller om man har ett större kapital, dela in det i delar och placera på börsen under en period av alltifrån några kvartal till några år!

Månadssparande reklam

Det här rådet har sitt ursprung i en uppfattning att det är en bra affär att köpa under en längre period, så man köper både dyrt och billigt. Dock visar det sig att den så kallade utjämningseffekten som stegvisa köp gör avtar så snabbt att den metoden inte alls är särskilt konkurrenskraftig jämfört med att engångsspara. När det kommer till kritan erkänner också en del experter att stegvisa köp mycket har med den mentala biten hos en placerare att göra. Det är helt enkelt ”för jobbigt” för en vanlig placerare att uppleva känslan av att ha allt kapital placerat på en gång och få se det svänga i värde upp och ned.

Pengar placerar man på börsen för att de ska växa snabbare än på sparkonto eller räntefond. Månadssparande är ett utmärkt sätt att samla ihop ett kapital från en stadig inkomst. Men det finns det ingen logik i att avvakta med börsplaceringen bara för att man ska känna sig mer mentalt trygg, oavsett om det är ett månadssparande eller stegvis köp med större kapital. Självfallet ska man inte heller köpa för alla pengar och sedan blunda och hoppas det blir en bra affär. Hur börsen kommer att gå framöver vet ingen, och det är inget vi kan påverka, hur gärna vi skulle vilja kunna göra prognoser som alltid går in.

kristallkula

Vad vi kan göra är att sätta upp ett enkelt regelverk som talar om vad vi köper, när vi köper, när vi säljer och när vi sedan köper igen. Om vi förmår följa dessa regler oavsett hur börsen går kan vi utan ångest, rädsla, girighet och andra känslor använda allt vårt kapital för att få maximal utväxling.  All in med strategi!

Vad vi vinner är en jämnare värdeutvecklingskurva, tack vare att vi ser till att undvika de större börsnedgångarna. Vi kommer definitivt inte att slå index varje år, men över tid gör vi det. Strategin är densamma oavsett om man placerar 10 000, 100 000 kr eller 1 miljon. Har man större kapital kan man fundera på att placera i olika marknader. Då menar jag inte andra aktiebörser, utan råvaror, valutor och räntor. Här finns det alltifrån enkla alternativ som fonder till mer avancerade som certifikat, CFD:s och terminer. Då behöver man också komplettera sin strategi med det som kallas för position sizing, konsten att beräkna hur mycket jag ska satsa i varje placering för att ha en balanserad risk.

Nu räcker det för de flesta av oss med att placera i aktiefonder. Låt oss säga att jag har 1 miljon som jag vill placera under 3-5 år för att få god avkastning.

sedelbuntar

Med min trendföljande strategi vill jag vara exponerad på börsen när trenden är positiv. Därför köper jag idag en aktiefond, till exempel SPP Aktiefond Sverige, för hela kapitalet. Gratisalternativen Avanza Zero och Nordnets Superfonden Sverige går tyvärr bort på grund av insättningsgränser utanför premiepensionssystemet. Samtidigt som jag köper börjar jag beräkna en exitnivå, och använder då en Chandelier-exit. När denna exitnivå underskrids eller om trenden slår om till negativ säljer jag direkt alla andelar i aktiefonden och köper istället en korträntefond, förslagsvis Spiltan Räntefond Sverige. När börstrenden åter är positiv upprepar jag bytet, fast åt omvänt håll.

Jag kommer vid några perioder att byta från aktiefond till räntefond och tillbaka upprepade gånger, vid sidledes börsutveckling när trendläget är oklart. Det är en billig försäkringskostnad för att vara säker på att undvika de jobbiga börsfallen som kan sänka värdet med 40-50%. Visst har börsen en förmåga att återhämta sig, men den processen kan ta ett antal år. Är du beredd att vänta in börsen för att kunna använda dina sparade pengar, istället för vid en tidpunkt du själv valt?

All in är en term som brukar stå för en extrem risktagning. I kombination med en sund placeringsstrategi, som man ovillkorligen följer, är det bara ett sätt att maximera effekten av börsens tillväxt på dina sparade pengar.

all_inDet kan låta tilltalande att sprida ut sina köp och få bra genomsnittskurser, men i verkligheten åstadkommer du inte mer än något mindre svängningar under en inledande period, samtidigt som du går miste om den värdeökning du skulle fått om du varit maximalt exponerad. Stegvisa köp blir fortfarande bara ett sätt att förlita sig på turen. Bättre att själv aktivt förvalta genom att agera på vad som händer, istället för att vänta och se.

9 tankar om “All in på börsen – så länge du har en strategi

 1. Detta är intressant och jag har sett flera modeller som visar att engångsinsättningar ger bättre avkastning under de flesta tidsperioder > 10 år. Har du funderat på att använda ”dual momentum” istället för dina beskrivna exit-metoder. Alltså att jämföra tex tolv månaders avkastning för indexfonder och växla mellan Sverige, USA och räntefond?

  • Hej Björn,

   Nej, jag fokuserar på metoden med glidande exits som följer varje placering, utan koppling till andra marknader. Chandelier-exiten väver in prisutveckling och volatilitet på ett fint sätt, samtidigt som man kan sätta sin egen säkerhetsmarginal beroende på hur mycket vinst man är beredd att ge tillbaka. I början ger man mycket utrymme, i takt med att man uppnår vinstmål minskar man utrymmet för nedgång. Det har fungerat väldigt bra under en längre tid, jag förstår logiken och kan enkelt beräkna aktuell risk för varje placering och portföljen som helhet.

   Med detta sagt kan andra exitmetoder, som dual momentum, absolut användas. Det viktiga är att de är anpassade till de marknader man handlar på, gör att man kan styra sin risk, går att förstå logiken i, och framför allt att de används! 🙂

 2. Hej. Nu när jag läste ditt inlägg funderar jag över historiken (3-5år) på din entrymetod Trendindikatorn. Har du lust att bjuda på din graf från Veckorapporten fast med längre tidslinje. Jag försökte titta på gamla veckorapporter men ser inte samma graf som du använder nu. Skulle vara kul att se formationerna när den vänt till negativ och upp igen.

  Tack

   • Givmilt Fredrik!

    Nu har jag haft möjlighet att titta på dokumentet i en dator istället för på en sån där ”bärbar skärm”.
    Coolt, visste inte att det var så enkelt (fast det tog mig några försök) att ta hem kurser.
    Jag tänker ge mig på att få in ATR och därmed exitnivåer. Någon som hunnit före och har hjärta att bespara mig några timmar?

  • Hej Patrik,

   Se den fina insatsen som fredrikpersson91 beskriver i sitt svar. Jag ska lägga upp en mer långsiktig graf i kommande veckorapporter. Tack för ditt förslag!

 3. Nu måste jag också ge en kommentar. Jag har följt dig under lång tid och läser med glädje alla dina artiklar. Du har hjälpt mig att till sist hitta ett sätt att agera på börsen som ger mig lugn och trygghet. Med detta har också framgångarna kommit. Det största lyftet för min del kom när jag till sist övergav alla kortsiktiga strategier och gick in för veckodiagram. Därefter har jag finslipat mina regler och har nu en plan som jag följer. Ibland kommer jag i tvivel men då kommer det ofta väldigt passligt ett inlägg på Onsagsfonden som får mig att hålla fast vid min strategi och inte börja göra fel saker i affekt. Stort tack och jag ser fram emot fortsatt coachning i form av dina intressanta inlägg.

  • Hej CMU,

   Tack för återkopplingen, dina positiva ord värmer gott! Så roligt att få höra dina tankar, stort tack för att du delade med dig. Det ger extra energi och glädje. Även för mig var övergången till veckodata och den större bilden en avgörande framgångsfaktor, tillsammans med att träna upp min disciplin och förmåga att hålla känslor utanför. Lättare sagt än gjort, men det hjälper att diskutera med andra och se hur de agerar och tänker.

   All lycka till i fortsättningen!

Kommentarer är stängda.