Vad är Onsdagsfonden?

onsdagsfonden_logga

Onsdagsfonden är en hobbyverksamhet som drivs av mig som privatperson. Startskottet såg jag som ett första steg på min vision om att driva en egen fond. Verksamheten idag har tre huvudområden:

  • Bloggen Onsdagsfonden, där jag publicerar inlägg och kommentarer för att dela med mig av mina tankar och erfarenheter om placeringsstrategier för privat sparande i fonder, aktier, optioner, terminer och andra värdepapper. Här får jag också värdefull återkoppling på strategier och resultat.
  • Placeringsstrategier. Förvalta befintliga, vidareutveckla och testa nya placeringsstrategier samt analysera nya marknader och värdepapper att placera i.

Fortfarande är mitt långsiktiga mål att utveckla Onsdagsfonden till en riktig fond. Som verksamheten ser ut idag är jag på väg mot en riktigt intressant fas i vägen till målet. Det är en innerlig glädje att ha fått förtroende från ett antal människor att förvalta deras kapital, och det ger enormt värdefull erfarenhet. Jag får också mycket positiv energi och nya perspektiv från återkopplingen på bloggen. Därför gör jag mig ingen brådska med att nå det långsiktiga målet.

Onsdagsfonden PPM är ytterligare en placeringsstrategi, utvecklad för placeringar i premiepensionssystemet. Jag publicerar fortlöpande resultat och vid behov fondbytesbeställningar som en direkt spegling av mitt eget premiepensionssparande.

En central del av mina placeringsstrategier är filosofin att följa marknadstrenden och använda exitstrategier. Därför lägger jag en del krut på att uppdatera Onsdagsfondens trendindikator och den Chandelier-exit jag använder mig av. I veckorapporterna avser aktuell Chandelier-exit placeringen enligt Onsdagsfonden PPM.

4 tankar om “Vad är Onsdagsfonden?

  1. Det är lite synd att vi i Sverige inte har fler indexfonder (eller mixfonder) som inte bara rakt av består av viktade index. Exempel på andra indexfonder vore t ex just onsdagsfonden men också fonder som har oviktade index eller följer andra väldigt tydliga strategier.

    • Håller med, där finns det en tydlig nisch som inte är fylld. Istället har vi hedgefonder med väldigt otydliga beskrivningar av hur de placerar. De har ofta det gemensamt att de går bra under dåliga börsår men sämre när börsen går upp.

  2. Hej, på tal om viktade index. Någon som vet om det finns oviktade index? T.ex för OMX Large Cap.
    Det skulle väl isåfall vara ett otrixat medelvärde? Är det totalt ointressant?
    Kan inte säga att jag har letat (bara klickat runt på mäklarsidor). Men jag har börjat fundera på att det skulle vara kul att jämföra kurvorna (viktat & oviktat).
    Har inte sett några nyliga diskussioner. Men hittade denna nu på 40%20år. Tydligen finns OMXS50EW.

    http://40procent20ar.blogspot.se/2012/06/oviktat-slar-viktat-index-med-12.html?m=1

    Tack för en bra blogg. Hittade hit efter att ha läst dina ifrågasättanden på Hembergs sida.

    • Hej Patrik,

      Tack för din kommentar. Intressant med oviktade index. OMXS30 har ju en handfull bolag som kraftigt dominerar, vilket man ska vara medveten om. Men jag använder främst index för att studera trenden, och då spelar det inte så stor roll hur indexet är konstruerat, givet att det har en hygglig rättvisande bild av den underliggande marknaden. Men när det gäller att välja instrument att placera i kan det vara på sin plats att studera alternativ till indexfonder som styrs mot OMXS30. Om det sedan är fonder som styrs mot oviktade index, aktivt förvaltade aktiefonder som långsiktigt visat överavkastning (lätt räknade) eller en egen korg av aktier får var och en besluta efter eget tycke, intresse och tillgänglig tid. Att investera i en billig aktiefond är i mina ögon en väldigt konkurrenskraftig placering, särskilt i kombination med egen aktiv förvaltning, men det är som sagt aldrig fel att titta på andra alternativ. Dock ska man undvika att färgas för mycket av historisk utveckling då det inte alls är säkert att denna kommer att upprepas.

      Vad jag spontant inte gillar med en hypotetisk aktiefond som styr av oviktat index är att den kommer att sälja av aktier som gått upp och köper sådant som minskat i värde. Det går stick i stäv med trendföljningens kärna: köp dyrt och sälj dyrare. Liksom det är i konflikt med den sunda principen att behålla vinnare och avyttra förlorare.

Kommentarer är stängda.