Veckorapport vecka 20 2015

Efter den senaste tidens kraftiga svängningar fick vi en lite lugnare vecka. En ordentligt negativ börsdag i tisdags kompenserades av en rejält positiv dito i onsdags och Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade i på +/-0% jämfört med stängningskursen förra fredagen. Sedan årsskiftet är uppgången +10.4%.

Onsdagsfonden OMX

För Onsdagsfonden OMX innebar uppgången i onsdags att en utfärdad säljoption stängdes, vilket realiserade en vinst som knuffade upp andelsvärdet med +0.4% till 205.01. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +12.4%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +13.2% sedan årsskiftet efter en vecka på +2.5%. Efter fondbytet till Spiltan Räntefond som beställdes efter förra veckan är ingen förändring av fondinnehavet är aktuell. Om trendindikatorn visar positiv börstrend även nästa vecka blir det återgång till Avanza Zero.

Trendindikatorn

Den längre veckotrenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt positiv. Utvecklingen för fler marknader finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-05-15

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är positiv innebär att:

 • Det är grönt ljus för insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
 • Månadssparande lägger man i aktiefonden eller aktier.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk något i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-3.3% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-05-15

Exit

Onsdagsfonden PPM förvaltas enligt trendindikatorn i kombination med en så kallad Chandelier-exit. Aktuell exit är nu inte tillämplig då allt innehav i aktiefonden sålts. En ny exit beräknas i samband med att aktiefonden köps in igen.

En veckostängning under Chandelier-exiten innebär att man säljer av placeringen. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en tillräckligt djup rekyl eller trendvändning.

2 tankar om “Veckorapport vecka 20 2015

 1. Ni skriver ” ..Om trendindikatorn visar positiv börstrend även nästa vecka blir det återgång till Avanza Bero…”

  Men det tar väl ganska lång tid att återköpa de andelar som jag sålde när man bara får återköpa Avanza Zero till ett värde av 25000:- dygn ?

  … eller har ni något annat förslag hur man kan återköpa hela ”Fondportföljen” man hade innan exit förra veckan ?

  • Hej Macbook Pro,

   En bra fråga, men när det gäller premiepensionskapital så gäller inte insättningsgränsen för Avanza Zero, något jag har kollat upp med Pensionsmyndigheten. För ett större kapital utanför premiepensionssystemet är Nordnets Superfonden Sverige ett gratisalternativ, den ska ha en dagsgräns på 100 000 kr. Andra alternativ är Swedbank Robur Indexfond Sverige och SPP Aktiefond Sverige som båda har låga avgifter. Vill du använda andra fonder, som till exempel globalfonder, är DNB Global Indeks en prismässigt attraktiv kandidat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.