Varför använda en trendindikator?

Tänk om man kunde förutsäga hur börsen kommer att gå. Vilken förmögenhet man skulle kunna göra sig! Tyvärr finns tidsmaskiner, trovärdiga spådomar och säker prediktion bara i sagornas, filmernas och seriernas värld.

d601182c-11b3-4fda-a1a8-15b6e7b04d12

Vi behöver därför något annat för våra placeringar på börsen. Det allra viktigaste verktyget är kanske också det svåraste att införskaffa och använda: insikten hos oss själva att resultatet av en placering i en aktie eller fond inte beror på hur bra vi har prickat in köptillfället. En lyckad placering, där vi uppnår tänkt avkastning, förutsätter heller inte att vi är extremt långsiktiga. Istället är den avgörande framgångsfaktorn att vi har en placeringsstrategi, med metoder som bestämmer:

 • när man ska köpa
 • vad man ska köpa
 • vilken risk, uttryckt i procent av kapitalet, man är beredd att ta
 • hur mycket man ska köpa (beror på risken ovan)
 • när man ska sälja (exit)

Ofta läggs väldigt mycket energi på den första punkten, köpbeslutet, när det i själva verket är det minst viktiga. Man kan ha många olika sätt att fatta köpbeslut: magkänsla, tekniska indikatorer, rådgivare (säljare), forum/tidningar, fundamentala beräkningar, egna prognoser eller inget alls. Utan de andra delarna i placeringsstrategin är köpbeslutet, oavsett form, inte mycket värt.

En trendindikator, precis som alla andra försök att mäta och karakterisera börsens utveckling, har inte en särskilt imponerande träffsäkerhet som generator för köp- och säljbeslut. Med träffsäkerhet menas sannolikheten för att en affär man gör baserat på köp och sälj enligt indikatorn ska ge positivt resultat. I grova drag ligger träffsäkerheten för trendindikatorer på 40-60%, alltså i trakterna av att singla slant. Varför använder man då en trendindikator överhuvudtaget, är det inte bättre att satsa på något som ger hög träffsäkerhet?

Jag ser följande anledningar till att använda en trendindikator:

 • trender är en naturlig del av mänskligt beteende och därmed i de marknadsplatser vi skapat
 • en trendindikator ger en bra bild av rådande börsläge
 • någon form av så kallad entrymetod krävs i placeringsstrategi för att avgöra när man ska köpa och en trendindikators logik är enkel att förstå

Det finns väldigt få indikatorer som över tid uppvisar hög och jämn träffsäkerhet, och de som finns är ofta svåra att tillämpa, till exempel genom att ställa extrema krav på kapital, handelsfrekvens och marknadsuppkoppling, till exempel vid arbitrage.

Trendanalys handlar om att identifiera vilken trend vi har nu, inget mer. Det innebär inte att förutspå var kurserna är i morgon, nästa vecka eller nästa år. Inte heller hur ”stark” och långvarig trenden är, eller sannolikheten att den bryts eller fortsätter.

trendindikatorn

Trendindikatorer påminner om vad du inte ska göra. Till exempel bör du inte köpa i en nedåtgående trend, och inte sälja i en uppåtgående. Om man undviker de snabba dagliga kasten på börsen och studerar trenden med hjälp av veckodata får man också en högre träffsäkerhet och färre falska signaler.

I nästa inlägg beskriver jag Onsdagsfondens trendindikator och vad som får den att skifta mellan positiv, neutral och negativ.

3 tankar om “Varför använda en trendindikator?

 1. Hej.

  Var inne och kikade på sidan över marknadstrender, och noterade en sak. Indexen verkar vara angivna i lokal valuta (t.ex. USD för S&P500). Detta leder ju till att de helt bortser från valuta-effekten för oss som sitter i Sverige. S&P500 har t.ex. gått plus 1,18 % den senaste månaden, men omräknat till SEK så har den gått ned ungefär 4 % (då USD senaste månaden börjat tappa i värde igen). Detta kan ju vara något att tänka på…

  När jag hämtar min data hämtar jag den i EUR istället för lokal valuta, då jag tror att SEK kommer följa EUR bättre än t.ex. USD. Detta har gjort att jag bättre kunnat ta hänsyn till valuta-effekter så väl som börs-värden.

  Något att tänka på, kanske?

  • Hej Anders,

   Tack för din uppmärksamma observation. Förutom OMXS30, S&P 500 och EUR/USD så visar samtliga trenddiagram kurser för så kallade Exchange Traded Funds (ETF:er) som är konstruerade att spegla det underliggande indexet så nära som möjligt. Anledningen är att de underliggande marknaderna inte finns direkt tillgängliga i databasen för det verktyg jag använder, ProRealTime. ETF:erna noteras i amerikanska dollar, så där får man som svenska placerare en dubbel valutaeffekt att hålla koll på.

   Att placera i utländska marknader innebär alltid att man påverkas också av valutaförändringar precis som du säger. Jag har tidigare skrivit om det: https://onsdagsfonden.wordpress.com/2015/03/22/utlandska-marknader-och-valutaeffekter/
   Som trendföljare är det viktigaste för mig att hålla koll på hur den marknad där jag söker placera pengar utvecklas. Hur den svenska kronan rör sig i förhållande till andra valutor går också utmärkt att trendanalysera, men om man gör två trendbedömningar innan placering introducerar man ännu en variabel. Kanske behöver man också ta hänsyn till den i ens exitmetod, så att man säljer av om den svenska kronan stärks påtagligt och man får mindre betalt för sitt utländska innehav.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.