Veckorapport vecka 19 2015

Oj, vilken inledning av maj för börserna! Från nattsvart till rosaskimrande på kort tid och med kraftiga svängningar under resans gång. Stockholmsbörsens OMXS30-index backade med -0.7% jämfört med stängningskursen förra fredagen. Sedan årsskiftet är uppgången +10.4%.

Börsen är en ständigt kokande gryta där priset utvecklas efter hur köp- och säljsidan agerar. Att söka orsaker till varför kurserna rör sig som de gör är fruktlöst, men intressant att notera är ändå att räntorna i många länder tagit ett ordentligt kliv uppåt den senaste veckan. Just det extremt låga ränteläget har ju inneburit att mycket kapital sökt sig till aktier, samtidigt som värderingarna kunnat motiveras av så kallade fundamentala analyser. Återstår att se hur räntorna utvecklas framöver, men vi har säkerligen fortsatt spännande tider framför oss.

För Onsdagsfonden OMX var veckan händelselös vad gäller avslutade positioner och andelsvärdet oförändrat på 204.16. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +11.9%. Med nöd och näppe undveks en justering av portföljen, då den branta nedgången snabbt mildrades.

Onsdagsfonden PPM är upp +12.7% sedan årsskiftet efter en vecka på -2.5%. Observera att fredagens kraftiga uppgång inte är medräknad. Då exitnivån underskridits är det dags för ett fondbyte. Följande order läggs till Pensionsmyndigheten idag. Observera att den läggs på kö då det pågår handel i systemet.

ppm 2015-05-10

Den längre veckotrenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt positiv. Utvecklingen för fler marknader finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-05-08

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är positiv innebär att:

 • Det är grönt ljus för insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
 • Månadssparande lägger man i aktiefonden eller aktier.

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg ordentligt i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på +/-3.3% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-05-08

Trots en stark återhämtning så stängde OMXS30 under den aktuella Chandelier-exiten på 1621.70. Därför byter jag från aktiefond till räntefond i Onsdagsfonden PPM och mina övriga sparanden. Om vi har fortsatt positivt trend om två veckor kommer jag att byta tillbaka till aktiefond. Detta är en försäkring mot börsnedgång, och inte en spekulation om kommande ras. Trendindikatorn och exitstrategin samverkar, så att nya placeringar görs baserat på indikatorn och de befintliga förvaltas av exitstrategin.

Annonser

2 tankar om “Veckorapport vecka 19 2015

 1. Jag blir itne klok på ditt inlägg. byter du eller inte?
  Du skriver både
  ”Med nöd och näppe undveks en justering av portföljen”
  ”veckotrenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt positiv”
  och sedan vidare om PPM
  ”exitnivån underskridits är det dags för ett fondbyte”
  ”byter jag från aktiefond till räntefond i Onsdagsfonden PPM och mina övriga sparanden.”
  övriga sparanden???? KÄnns som dubbla budskap. byter du i ppm och fonder eller inte. Tycker inlägget blev spretigt och svårtolkat. Särskilt som bilden på din trendindikator fortfarande är upp.
  Gillar i övrigt din blogg skarpt, men gärna lite tydligare.

  • Hej Ann,

   Tack för din konstruktiva kritik, som är ytterst befogad! Jag ska skriva ett nytt inlägg och förklara, förhoppningsvis lite tydligare, vilka ändringar jag gör och varför. Därefter ska jag se hur jag kan förbättra veckorapporterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.