Veckorapport vecka 18 2015

Den för många börser förkortade Valborgsveckan startade starkt men fortsatte sedan i en dramatisk nedåtriktad rörelse, med svängningar som det var ett tag sedan vi såg. Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med hela -4.1% jämfört med stängningskursen förra fredagen. Sedan årsskiftet är uppgången +11.2%.

En del av nedgången förklaras av tunga avskilda utdelningar från till exempel HM. Men det var heller inte oväntat att vi skulle få se årets första ordentliga rekyl, minus 5.3% från årets högsta topp som också noterades i veckan, vilket var nytt All Time High. Det som förvånar är hastigheten och storleken i svängningarna, men det tillhör de gåtfulla marknaderna att ibland bete sig på det viset.

För Onsdagsfonden OMX innebar nedgången att en utfärdad köpoption – ena benet i en så kallad utfärdad vagga – stängdes, vilket realiserade en vinst som knuffade upp andelsvärdet med +0.7% till 204.16. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +11.9%. Om nedgången skulle fortsätta en bra bit under 1600 kommer befintliga innehav i utfärdade säljoptioner att behövas justeras, vilket kortsiktigt skulle ge negativ värdeutveckling.

Onsdagsfonden PPM är upp +13.3% sedan årsskiftet efter en vecka på -3.0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Den längre veckotrenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt positiv. Utvecklingen för fler marknader finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-04-30

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är positiv innebär att:

 • Det är grönt ljus för insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
 • Den egna blandfonden ska ligga helt placerad i en aktiefond.
 • Månadssparande lägger man i aktiefonden eller aktier.

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg ordentligt i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på +/-3.1% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-04-30

Aktuell Chandelier-exit för nuvarande trend i OMXS30 är 1621.70, oförändrat jämfört med förra veckan. En ny högsta notering sattes förvisso, men det var obetydligt högre än den förra samtidigt som volatiliteten steg. En veckostängning under Chandelier-exiten skulle innebära att man säljer av de placeringar man införskaffade när trenden startade. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en tillräckligt djup rekyl eller trendvändning.

Annonser

11 tankar om “Veckorapport vecka 18 2015

 1. Hej! Tycker att er webbportal är bra, men undrar över detta med Chandlier-exit för mina inköp i Avanza Zero nu ?

  Refererar då till den av ”onsdagsfonden” rekommenderade ”Chandeler-exitnivån” som ligger på index 1621,7 OMX30 Sthlm.
  Jag har gjort ett antal inköp av den under detta år med början i slutet av januari. Man får ju bara köpa max till ett värde av 25000:- /åt gången så det har blivit flera inköp. Om jag ska få min ”rätta exit-nivå”, hur ska jag då bedöma detta ? Är det ett medeltal av inköpens värde ? eller ?

  • Hej Macbook Pro,

   Tack för din kommentar. Man kan se det på två olika sätt.

   1. Varje köp av en aktie eller fond är en egen placering, med en exit beräknad från respektive köp.
   2. Man ser multipla köp som utökning av en enda placering, där exit styrs av tidpunkten för det första köpet.

   Vilket alternativ man använder beror på vad för metod man använder för att fatta köpbeslut. I Onsdagsfonden använder jag trendföljande metod och köper då direkt när börsen slår om till positiv trend. Så länge den fortsätter kan jag göra upprepade köp, vilket då inte är nya placeringar utan utökningar av den befintliga. Exitnivån beräknas då från den tidpunkt då trenden slog om till positiv, då det första köpet gjordes. Om exitnivån träffas kommer hela placeringen att avyttras, inklusive alla upprepade köp som gjorts. Alltså följer jag alternativ 2. Det är också tillämpligt vid månadssparande.

   Alternativ 1 använder jag framför allt när jag handlar i olika marknader, och väldigt sällan när jag ökar befintlig placering. Stegvis försäljning av en placering är sällan framgångsrikt.

   • Tack för snabbt svar. Verkar rimligt att följa alternativ 2. Är det veckans slutkurs för index som styr exit… eller är det en enskild dag som går under 1621,7 ?

   • Det är veckans slutkurs, vilket medvetet bygger in en tröghet så att man inte ska reagera på kortsiktiga rörelser.

 2. Det är just ”trögheten” som är det fina i att följa trender på en veckobasis, då undkommer man (enligt mig) lättare läget att man slänger sig på säljknappen bara för att se kursen öka med 5% dagen efter. 🙂

  • Håller med, även om man ibland får genomlida att sitta kvar i en nedgång ”onödigt” länge just på grund av trögheten. Men över tid ser jag veckodata som ett väldigt bra tidsperspektiv.

 3. Nu är det lite extra spännande eftersom börsen stängde under 1621,7 idag. Men än är det inte fredag!

 4. Nu börjar det bli spännande. Ned ytterligare ca -1,13% (10:11, torsdag), ska bli intressant att se om det rör sig om en korrigering nästa vecka eller om trenden håller i sig.

  För oss som inte legat på den svenska marknaden kan detta innebära att ett köpläge öppnar upp sig snart.

  • Bra fråga Torbjörn! Svaret är att jag inte agerar på så kallade intra-rörelser, där kurserna går upp och ned inom ett ”brus”. Hade jag handlat på dagsdata hade det inneburit att jag inväntat dagsstängning, och nu med veckodata innebär det att jag inväntar veckostängning. Skillnaden mot att invänta till fredagen eller använda ett veckosnitt bedömer jag som försumbar sett över en längre tid, det viktiga är att ha en exitregel som man följer.

   Glidande medelvärden använder jag redan i trendindikatorn, så den dimensionen finns med där, för att fånga trendläget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.