Aktiv förvaltning är ofta passiv

Att aktivt förvalta sina placeringar är inte synonymt med att ständigt och jämnt hålla koll på kurserna och informationsflödet, medan fingret vilar på köp- eller säljknappen. Med tydliga regler för när man köper aktier och fonder och för hur mycket, samt en exitnivå för varje placering handlar det om att bevaka prisutvecklingen och agera enligt reglerna. För en medel- till långsiktig placerare rekommenderar jag varmt veckodata,särskilt om man placerar i aktiefonder som ju har lite ledtid i både köp och försäljning. Det ger färre signaler, bättre träffsäkerhet och mindre antal transaktioner att utföra årligen.

Passiviteten inom aktiv förvaltning kommer sig alltså av att man förmår ha tålamod och vänta till dess att det är läge att agera. Det kan vara frustrerande för vissa som drömmer om de snabba klippen eller är beroende av att vara inne på marknaden mer eller mindre hela tiden. Vill man ha riktigt mycket action är man en kortsiktigt placerare som fattar beslut på prisutvecklingen inom dagar, timmar eller till och med minuter. Värt att ha i minnet då är att man kämpar i marknadens brus, där de stora elefanterna har kraftfulla och blixtsnabba system för att tjäna på prisrörelser upp och ned.

daytrade2

Det är inte en slump att undersökningar visar att omkring 95% av så kallade daytraders i det långa loppet går med förlust. De som lyckas har självklart inte tur. De har en väl uppbyggd strategi med klara regler som de håller sig till för att skydda sitt kapital och använda det effektivt.

Aktiv förvaltning kan alltså vara passiv utan att det behöver vara något konstigt med det. Det gäller att ha en mental beredskap för att det kan gå veckor eller till och med månader innan resultaten börjar visa sig. Under den perioden kanske man halkar efter index på ett sätt som gör att man börjar ifrågasätta sin metod. Det är naturligt och ett viktigt inslag i arbetet med att ständigt förbättra sig själv och det sätt man fattar beslut och agerar. Det gäller dock att utvärdera på tillräckligt lång sikt innan man gör ändringar, så att man inte lagar något som inte var trasigt, bara för att det tog lite tid att uppnå resultat. Ingen strategi fungerar bra i alla marknadslägen.

Men en marknadsförd aktiv förvaltning som visar sig bestå av en indexkramande strategi, där man tar dyrt betalt för att gå som index, både upp och ned, är i mina ögon förkastligt. Jag tycker det är bra att Aktiespararna driver ett ärende mot Swedbank Robur i just detta avseende. Förvaltningsavgifterna drar in sådana enorma belopp till de stora fondbolagen att man har rätt att ställa mycket höga krav på förvaltningens kvalitet. Det är inte samma sak som att den alltid måste visa bättre resultat än index, men den ska baske mig visa någon slags så kallad verkshöjd jämförrt med en indexfond

En tanke på “Aktiv förvaltning är ofta passiv

  1. Pingback: Aktiv förvaltning är ofta passiv | SAMUELSSONS RAPPORT

Kommentarer är stängda.