Veckorapport vecka 16 2015

Börsveckan inledde trevande, men ändå med en fortsatt positiv underton. I torsdags försämrades stämningen påtagligt och igår sjönk börser världen över rejält. Stockholmsbörsens OMXS30-index föll tillbaka med -2.1% jämfört med stängningskursen förra fredagen. Sedan årsskiftet är uppgången +13.1%.

Branta nedgångar lockar snabbt fram braskande rubriker om börsras, särskilt efter en så lång och kraftig uppgångsperiod som vi haft. Som vanligt är det omöjligt att veta om börsen inlett en rekyl, korrigering eller större nedgång.Vad vi dock vet är att börsen historiskt under ett år med stigande kurser i genomsnitt har tre rekylperioder, där index sjunker 5-10%. En bra bit in i april är det inget märkligt om vi skulle få se årets första. Skydd mot en större korrigering eller nedgång, där kurserna faller med mer än 10% får vi från våra exits, och inte genom att försöka samla argument för om börsen ska rasa eller fortsätta upp.

För Onsdagsfonden OMX hann en utfärdad säljoption stängas i början av veckan, och andelsvärdet steg med +0.6% till 202.70. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +11.1%.

Onsdagsfonden PPM är upp +16.9% sedan årsskiftet efter en vecka på +0.1%. Utvecklingen känns märklig med tanke på hur svagt börsen gick i veckan, men dels har det flutit in utdelningar till Avanza Zero, dels får Pensionsmyndigheten av någon anledning inte med fredagens stängningskurs i sitt system. Gårdagens nedgång kommer att påverka nästa veckas siffra. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Den längre veckotrenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt positiv. Utvecklingen för fler marknader finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-04-17

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är positiv innebär att:

  • Det är grönt ljus för insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
  • Den egna blandfonden ska ligga helt placerad i en aktiefond.
  • Månadssparande lägger man i aktiefonden eller aktier.

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg något i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på +/-2.7 % givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-04-17

Aktuell Chandelier-exit för nuvarande trend i OMXS30 är 1621.70, oförändrat jämfört med förra veckan då ingen ny högsta notering sattes och volatiliteten steg. Vi är endast 2.1% ifrån exiten, så det är dags att höja beredskapen inför kommande fredag. En veckostängning under Chandelier-exiten skulle innebära att man säljer av de placeringar man införskaffade när trenden startade. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en tillräckligt djup rekyl eller trendvändning.

2 tankar om “Veckorapport vecka 16 2015

    • Hej consensusneutre,

      Min trendindikator och exit är frånkopplade från varandra. Om jag avyttrar en placering på grund av att index stängt under exit kan jag gå in igen om två veckor förutsatt att trendindikatorn då fortfarande visar på positiv trend. Annars får jag vänta till dess att den slår om till positiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.