Spara rättvist till barnen, gör det lika dåligt för alla

barn-ungdomar

Många föräldrar försöker regelbundet lägga undan pengar till sina barn för att de ska få hjälp med en bra start i vuxenlivet. Det är ett riktigt långsiktigt sparande, och frågan är hur man lägger upp det bäst. Jag har skrivit om mina tankar tidigare, och nyss tog SvD Näringsliv upp barnsparande ur ett rättviseperspektiv, och visar med hjälp av Nordnet hur även ett långsiktigt sparande placerat på börsen kan variera beroende på sparperiod. I en jämförelse mellan två extremer skiljer det 1.5 miljoner mellan värdet av två sparanden av barnbidrag under en 18-årsperiod.

Börsen är långt ifrån någon säker pengamaskin med en jämn och stabil tillväxt på 6-8% årligen, trots att många experters beräkningar bygger på just det antagandet. Under långa sparperioder hinner man vara med om både börseufori och dramatiska börsfrossor.

OMX STOCKHOLM 30 1998-2015

En nedgång tär snabbt på kapitalet, och även om börsen återhämtar sig kan det ta lång tid innan man ens närmar sig den avkastning man planerat eller fått sig mer eller mindre utlovat. Sparekonomernas råd om att månadsspara faller platt till marken när man ser hur snabbt utjämningseffekten avtar. Men rådet Günther Mårder, sparekonom på Nordnet, ger i artikeln är att göra det lika dåligt (eller bra) för barnen genom att låta dem dela på ett sparande. Med andra ord ska man fortsätta förlita sig på turen och passivt invänta om barnen får dela på 2 miljoner eller 500.000 kr på 18-årsdagen.

Jag rekommenderar istället varmt att fundera på en egen aktiv förvaltning av barnens sparande. Genom att använda enkla exits går man från 100% i en billig aktiefond till 100% i en billig räntefond i tid för att undvika utdragna börsnedgångar, och omvänt för att vara med i längre börsuppgångar. Det är inget som kräver daglig tillsyn, en uppdatering i veckan räcker och oftast rör det sig om maximalt fyra till fem omplaceringar årligen. Metoden bygger inte på att pricka toppar eller bottnar, utan på att skydda kapitalet från förödande värdeminskning samtidigt som man ger det chansen att växa.

active_vs_buyandhold

Jag har flera gånger visat hur effektiv denna metod kan vara jämfört med en passiv strategi, men tyvärr vägrar sparekonomerna ens diskutera frågan, utan avfärdar konceptet med argumentet att det inte går att gissa hur börsen kommer att gå. Det är i och för sig korrekt, men man kan med hög sannolikhet förutspå att kurserna kommer att fortsätta fluktuera, både kort- och långsiktigt, och att den som enbart förlitar sig på en historisk avkastning kan komma att råka ut för högst otrevliga överraskningar. Ett par dåliga börsår kan ta lång tid att hämta igen.

Annonser

6 thoughts on “Spara rättvist till barnen, gör det lika dåligt för alla

 1. Hej,

  Jag tycker att detta låter väldigt intressant och skulle gärna få några konkreta exempel på hur det skulle gå till i praktiken. Har aldrig sett en bloggare beskriva exit- och inköpsstrategier på ett bra sätt, skulle du kunna ställa upp? Jag vill gärna prova!

  Mvh,
  Villiam

  • Hej Villiam,

   Tack för din kommentar! Till att börja med behöver du förbereda dig mentalt på att placera hela ditt kapital på en gång. Att sprida ut köp låter bra i teorin, men är inte alls den säkra vägen till framgång många experter vill få det till. Sedan gäller det att välja fonder. Jag gillar Avanza Zero, då den är gratis och följer Stockholmsbörsens OMXS30-index. Nackdelen är att den, förutom i Premiepensionssystemet, har en insättningsgräns på 25 000 kr per dag. För ett större kapital krånglar det till saker och ting. Nordnets Superfonden Sverige är ett gratisalternativ, den ska ha en dagsgräns på 100 000 kr. Andra alternativ är Swedbank Robur Indexfond Sverige och SPP Aktiefond Sverige som båda har låga avgifter. Vill du använda andra fonder, som till exempel globalfonder, är DNB Global Indeks en prismässigt attraktiv kandidat.

   Så här skulle det funka om du följde Onsdagsfondens trendindikator och exit:
   1. Välj aktiefond och räntefond
   2. När trendindikatorn visar positiv börs, placera allt kapital i aktiefond. Tidpunkten är inte det viktigaste. Sätt en exitnivå på till exempel 10% under den högsta indexnoteringen eller fondvärdet när du köpte. Uppdatera sedan denna exit efter varje vecka, men bara om exiten flyttas uppåt, det vill säga att en ny högsta notering sedan köp inträffat. Du kan också använda min mer avancerade Chandelier-exit, men den bygger på att man köpt in sig vid den tidpunkt då senaste positiva trend startade.
   3. Om index eller fondvärdet stänger en vecka under exitnivån lägger du en säljorder på aktiefonden och köper andelar i räntefonden för allt kapital. Du bevakar alltså detta efter varje avslutad vecka.
   4. Ligger du placerad i räntefond köper du återigen aktiefond när trendindikatorn visar positiv börs. Det kan inträffa att du sålt för att exits träffats, men att trendindikatorn trots det är positiv. I dessa fall väntar du bara två veckor och om trendindikatorn då fortfarande är positiv köper du in dig igen.

   Nyckeln till att lyckas är att klara av att köpa och sälja efter dessa regler, även om det upprepas flera gånger inom så kort tid som en månad och värdet kortsiktigt sjunker med flera procent. Det är försäkringskostnaden du får ta för att skydda kapitalet mot långvarig börsnedgång.

 2. Tack för en intressant blogg. Jag har tänkt testa detta med en del av mitt kapital men såg i ditt exempel att sedan 2010 har avkastningen varit obefintlig. Vilken exit strategi har använts där? Borde inte en enkel SMA 50/200 funka bättre?tack på förhand för din kommentar.

  • Hej Björn,

   Tack för din kommentar. Det är rätt att avkastningen i detta exempel varit blygsam sedan 2010. Jag valde medvetet en primitiv köpsignal som under denna period inte var lyckosam. Onsdagsfondens trendindikator har gett vassare resultat, jag ber att få återkomma med den redovisningen. Oavsett vilken trendindikator man väljer kommer den att fungera bättre i vissa perioder och sämre i andra. SMA 50/200 fungerar säkert också bra, men jag skulle lägga mer krut på exitmetoden och där ge den volatilitetsbaserade Chandelier-exiten en rejäl chans.

 3. Hej igen! Tack för svar och det förklara saken. Det är ju tydligt att även med en sådan ”enkel” signal att utfallet blir kraftigt bättre över längre tid. Jag har studerat olika metoder och hittat att den relativt enkla metoden att observera när kurvan för 12-dagars EMA bryter 50 dagars SMA på t.ex. OMXSPI (detta är lätt att simulera på historiska data mha Avanza eller YahooFinance) så blir resultatet spekatukärt bra på perioden 1998-2015. Viktigt är att gå på veckodata för att inte få för många köp/sälj-signaler. Vad jag kan se så blir resultatet att man skulle ”slippa” de stora börsfallen 2000, 2008 och t.o.m. det lilla raset 2011 och dessutom inte många falska säljsignaler heller. Det vore roligt att testköra denna historik mot din mer raffinerade Chandelier-exit, så jag ser med intresse fram emot att läsa mer om detta! /Björn

  • Tack Björn,

   Intressant! Jag ska ta tag i en backtest av trendindikatorn med och utan Chandelier så kan vi diskutera resultatet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s