Idiotsäkert att sätta pengarna på börsen, eller?

Börskurserna fortsätter uppåt, påeldade av låga räntor, stödköp av centralbanker och bolagens stinna kassakistor som delas ut till aktieägare. I denna miljö frodas de som ser börsen som en överlägsen placering, till exempel citatmaskinen Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Hans haussande av börsen har också uppmärksammats av bloggkollegan Cornucopia, som försynt funderar på var diskussionen om riskhantering tog vägen.

risk-vs-reward-2

Det vanligaste argumentet från Hemberg och andra som ser börsen som en säker hamn baseras på den historiska utvecklingen, där man hittar stöd för en långsiktig avkastning på omkring 7% och börsnedgångar snabbt hämtas igen. Men vad Hemberg inte tar upp i sina börshaussade inlägg är att börsnedgångar tär på kapital och att historien visar flera exempel där det tagit ordentligt med tid att uppnå den ”statistiskt säkerställda” avkastningen. Han skriver om ett riktigt dåligt utfall, där man placerade år 2000, och det tog 6 år för avkastningen att åter bli positiv. Och det är helt rätt, men vad Hemberg glömmer att ta upp är att den som hade oturen att tajma sin placering med börsnedgången på det sättet ännu idag inte uppnått en bättre avkastning än 4.8%, trots de senaste årens starka börsperiod. Man får alltså sitta kvar ett tag till innan man kan uppnå de 7% som ens dröm kanske förutsatte när man började spara. Och vad händer om vi får se ytterligare en nedgångsperiod inom de närmaste åren?

Som ett försök att nyansera debatten något har jag tagit fram nedanstående bild, som visar hur avkastningen för olika sparande, i form av engångsinsättningar med start från 1993, fram till idag har utvecklats. Staplarna visar antalet sparår, och det antal av dessa sparår som man suttit med en avkastning på minst 7%. Sifferunderlaget beräknas på SIX Portfolio Return Index, och inkluderar med andra ord utdelningar.

sparår avkastning 7 procentTill exempel har den som placerade sitt kapital i början av 1993 haft en fin utveckling, och under samtliga sparår fram till idag suttit med en avkastning på minst 7%. Men olycksfåglarna som placerade i början av 2000 eller 2001 har inte haft något år där denna avkastning uppnåtts.

Idag sitter de flesta som haft pengar placerade på börsen en kortare eller längre tid med god värdeutveckling. 18 av 22 (81%) sparperioder från 1993 och framåt ligger med minst 7% avkastning. Men bara för några år sedan var det många som satt med blygsamma avkastningar, trots ett långvarigt sparande. 11 av 20 (55%) sparperioder visade i slutet av år 2012 avkastningar på lägre än 7%. Över lång tid har börsen varit en god miljö att placera i, och det är rimligt att det så kommer att fortsätta. Men under en lång period hinner mycket inträffa, börsuppgångar följs av mer eller mindre stora nedgångar. Har du en plan för när du vill kunna börja använda ditt placerade kapital blir du som bara köper och behåller beroende av tur med tajmingen för att du ska uppnå en önskad avkastning. Det är något som sällan syns i grafer över historisk utveckling eller adrenalinstinna blogginlägg.

långsiktig

Visst är det så att börsen historiskt sett rätt så kvickt återhämtat sig efter nedgångar. För att nå de nivåer på avkastning som sparekonomerna brukar trycka in i sina Excel-ark för att visa börsens förträfflighet för placeringar kan det krävas ordentligt med tid. Många gånger innebär det att man behövt skjuta upp sina planer och drömmar för att vänta på att börsen ska fortsätta upp. Kanske hade det varit bättre att ligga i till exempel en lång räntefond som AMF Räntefond Lång, som de senaste 15 åren gett en genomsnittlig årlig avkastning på ca 5.7%, utan att ha levererat ett enda år med negativ avkastning. Och nej Hemberg, jag föreslår inte obligationsfonder idag! Börstrenden är upp, så då ska man ligga i aktier eller fonder fram till dess att trenden slår om. Men för den som vill uppnå ett avkastningsmål inom en given period och inte är beredd att aktiv förvalta sina placeringar är det nog läge att ifrågasätta en del flåshurtiga antaganden om börsen, så man inte sitter med Svarte Petter lagom till dess pengarna ska användas.

6 thoughts on “Idiotsäkert att sätta pengarna på börsen, eller?

 1. Det är väll ändå bättre att folk sparar på börsen än aldrig vågar spara överhuvudtaget. Ofta föreslår Clas aktiefonder för långsiktigt sparande, med månadsvisa insättningar för att sprida risken. Han har väll aldrig skrivit att folk skall sätta in alla sina pengar på en och samma gång ( som ditt exempel år 2000 )

  • Someone, tack för din kommentar. Visst ska man placera på börsen, men man ska ha en plan, en strategi. Att bara förlita sig på historik kan ge negativa överraskningar. Både Hemberg och jag använder ofta engångssparande när vi gör våra analyser, och det är ju bevisat en bättre metod än att sprida ut köpen. Exemplet från år 2000 lade jag upp på samma sätt som Hemberg, men visade på en annan sida av myntet.
   Passivt månadssparande är inte ett säkert sätt att minska risken, vilket jag visat tidigare. Månadssparande i kombination med att aktivt välja aktier eller räntor ger både bra resultat och låter dig, inte marknaden, avgöra när du kan börja använda dina pengar.

 2. Det var så lite så. Alltid kul att kunna få kommentera om man känner att något inte stämmer med ens egna uppfattningar, och jag tackar o förstår svaret jag fick. ( bra blogg förövrigt ) mvh charles

  • Det blir ju alltid mer givande och stimulerande med en debatt, särskilt när den är konstruktiv och bygger på genomtänkta ifrågasättanden. Därför uppskattar jag dina kommentarer!

 3. Bästa bloggare!

  Jag minns under IT yrans fall, hur vi skämtade att folk framöver skulle sluta köpa och börja blanka. Vissa var väldigt negativa, de var mer kunniga än vad jag var, och numer verkligen är, om ekonomi och börsen, men jag menade att börsen är politiskt styrd, det är ingen fri marknad som får hoppa hur den vill. Man kunde , och kan i många fall, räkna med ökad produktivitet per arbetad timme, jfr pappersbruken som redan för IT slog igenom var ödsliga arbetsplatser, få personer producerar för många miljoner. Jag som IT intresserad tidiigt såg potentialen i IT men först nu börjar det rulla på rejält och mycket har förstörts under vägan, man kan ju fråga vad banken har för funktion idag, igår, jag fattade, staten skulle inte bara pressa pengar, banken riksvärdera, aktieägarrisker mot marknaden men efter sista krisen…njet.

  Aktier, och då framförallt i bolag där man ser eller vet att massor av idioter sitter som tjänstemän och producerar mindre än kommunens realt (Kommunens tjänstemän är ju ålagda, det är även näringslivets men de är så mkt lättare att avlägsna), kommer att gå bra politiskt.
  Men nån gång så kommer baksmällan vad gäller obligationer, det är den jag väntar på, och jag lär nog få vänta några år.

  • Hej Axel,

   Tack för din kommentar. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara, mer än att visst innehåller marknadsekonomin inslag av både politisk och storkapitalistisk styrning. Den som ger sig in på en marknadsplats måste ha kunskap om hur den fungerar för att kunna hantera alla möjliga utfall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s