Månadsspara eller engångsspara?

En hel del diskussioner om hur man bäst placerar sitt kapital handlar om det ”trygga” månadssparandet är bäst, eller om man ska satsa allt på en gång för att få maximal avkastning. Som Claes Hemberg tar upp finns det studier som visar att engångssparande oftast ger högre avkastning än månadssparande. Han fortsätter ändå att rekommendera månadssparandet, då det passar människans psyke bättre, och den vanlige spararen inte har en massa kapital att placera utan behöver spara ihop det.

Månadssparande reklam

Visst är det så att privata placerare ofta behöver spara ihop till ett större kapital, men det finns många situationer där vi måste besluta om hur vi ska placera ett större kapital. Till exempel tjänstepension, om man har arbetat några år, premiepensionen, vanligt sparande efter några år av månadssparande, arv, bostadsförsäljningar. Därför är det en viktig diskussion och i mitt tycke omhuldas månadssparandet alldeles väldigt överdrivet, som den bästa och säkraste vägen till god avkastning, för ”man köper ju både dyrt och billigt”.

För att objektivt visa på skillnaden mellan att månads- och engångsspara har jag beräknat utfallen under en sparperiod mellan 1993 och idag, där man placerat i den ideala indexfonden som utvecklas som SIX Return Index. Månadsspararen har sparat 5 000 kr i månaden under 5 år, och engångsspararen satsade 600 000 kr från början.

månadspara eller engångsspara 5 år

I detta scenario slår engångsspararen månadsspararen ungefär tre gånger av fyra, och skillnaden i avkastning blir ofta dramatisk.

Om man nu väljer mellan att placera allt på en gång eller sprida ut köpen under 12 månader då?

månadspara eller engångsspara 1 år

Här vinner engångsspararen mer än åtta gånger av 10, men skillnaden i avkastning blir förstås mindre, då även månadsspararen hinner få mycket av sitt kapital exponerat för marknaden.

Efter 1 respektive 10 år kommer månadsspararen att vara fullt placerad och avkastningen att endast styras av börsutvecklingen. Engångsspararen kommer i de flesta fall att ha en ointaglig fördel.

I valet mellan att månadsspara eller engångsspara är det bättre att värdera sannolikheter för resultat, istället för att fastna i förutfattade meningar om något är säkrare än annat. Självklart är det jobbigare att se sitt kapital minska med 10% efter att man placerat allt, men månadsspararen hamnar snart i liknande situation, då utjämningseffekten, att köpa både billigt och dyrt, snabbt klingar av.

Ett bra sätt att hantera oron för kapitalet är enligt mig att skydda det med exits. I kombination med engångssparande ger du då dina pengar maximal potential att växa, samtidigt som du undviker att större nedgångar snabbt eroderar och tar lång tid att  hämta igen.

Månadssparande är ett alldeles utmärkt sätt att samla ihop kapital, men pengarna ska bara exponeras för börsen så länge som indexutvecklingen håller sig ovanför exit. I tider av börsnedgång lägger man månadssparandet i säkrare placeringsformer som räntefonder och sätter sedan in det samlade kapitalet när börsen är inne i positiv trend. Det är inget du behöver kunna förutspå: använd enkla metoder för att bedöma det, som till exempel Onsdagsfondens trendindikator eller din egen maggropskänsla. Och glöm inte bort exits!

Annonser

5 thoughts on “Månadsspara eller engångsspara?

 1. Grymt bra inlägg! resonerar precis som du. har sparat en del pengar under en längre tid som tyvärr inte legat exponerat mot börsen i någon större utsträckning. Bestämde mig för att gå in när den långa trenden vänder upp (vilket den gjorde i nov) men vågade inte köpa då jag var rädd för att index stod så högt… Nu har jag månadssparat småsummor (ett par % av totalt kapital) varje månad för att kontinuerligt öka exponeringen. Har ca 200k som ligger i räntefonder. Skulle du gå i med dessa nu enligt resonemanget högre avkastning eller som jag tänkte vänta till en vändning och då gå in? Arbetar med EMA 50 och MA 200 för att bestämma trenden. Vad är fördelarna med din Chandellier-exit jämfört med den ”vanliga” EMA 50 SMA 200?
  Tack för en bra blogg!

  • Hej Anonym,

   Tack för återkopplingen, den värmer! Jag anstränger mig för att se genomgående objektivt när det gäller placeringar, och idag är trenden positiv samt index ovanför min exit, så då är det bara att vara fullt exponerad för börsen. Så ja, jag skulle gå in med allt tillgängligt kapital, även om vi haft en fin resa och många pratar om att det måste komma en vändning. Subjektivt kan det ta emot, men det är bara att luta sig till historiken som visar att man har sannolikheter på sin sida, förutsatt att man har disciplin att gå ur och in när ens strategi så säger.

   Jag skulle säga att den stora fördelen med exits jämfört med trendföljande indikatorer är att du för varje placering kan bestämma hur mycket du vill riskera, och även hur mycket av din orealiserade vinst du är beredd att offra för att få vara med om fortsatt ökning. En trendindikator säger ju upp/ned/neutral utan att ta hänsyn till om du ligger +20% eller ned -30%, då det beror på när du gjorde dina placeringar.

   En detalj som jag gillar med Chandelier-exiten är att den tar hänsyn till högsta-noteringar och således bygger in skydd när kursen börjar dala väl långt från dess högsta notering sedan inköp. Jag gillar också att använda mig av Average True Range för att bygga in volatilitetsbedömning i exiten. Om aktiens eller börsens volatilitet är hög blir avståndet till exit automatiskt högre och vice versa.

 2. Hej!

  Intressant som vanligt, men lte förbryllad blir jag när du i artikeln skriver om maggropskänslan. Är inte det raka motsatsen till att vara objektiv och låta siffrorna styra?

  Mvh
  Newman

  • Haha, jo, jag inser att det låter motsägelsefullt. Det jag tänkte på var att själva beslutet om att köpa är det minst viktiga. Istället är det hur mycket man är villig att riskera och när man säljer som är det betydelsefulla, och där ska man vara 100% objektiv.

   Sedan finns det nog många som företrädesvis är objektiva även i köpbeslutet, liksom jag är då jag följer trendindikatorn. Men det är svårt att hitta någon direkt ”edge” i den exakta tajmingen av köpet. Den uppstår som sagt istället om man förvaltar placeringen på ett bra sätt. Trendföljande indikatorer har en träffsäkerhet på omkring 50%, alltså sannolikheten att en signal verkligen följs av en förväntad utveckling. Den stiger ju längre tidsperspektiv man har, där veckodata ger högre träffsäkerhet än dagsdata och så vidare.

 3. Ping: All in på börsen – så länge du har en strategi « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s