Utländska marknader och valutaeffekter

Det är på sin plats att ta upp ämnet om hur valutaeffekter påverkar placeringar i utländska marknader, något som Günther Mårder gjorde förtjänstfullt igår. Särskilt med tanke på den flora av utländska index som jag nu börjat publicera trendindikatorn för är det viktigt att ha koll på hur valutakurserna påverkar utvecklingen. De flesta ETF:er som jag använt mig av för att visualisera börsutvecklingen noteras i USD eller lokal valuta, och därmed kommer utvecklingen för en svensk placerare att bero inte bara på indexets rörelser utan också valutan gentemot den svenska kronan. Särskilt i dessa tider av konstlat låga räntor, kvantitativa lättnader och geopolitisk oro kan valutaeffekterna snabbt bli riktigt kännbara när valutorna rör sig kraftigt mot varandra på kort tid.

valutaeffekt

Valutaeffekter är en anledning till att jag handlar uteslutande på den svenska aktiemarknaden. Precis som Mårder skriver är också aktiemarknader världen över mer eller mindre sammankopplade och det finns få index som går upp när majoriteten går ned. Att diversifiera genom att placera i fonder eller aktier i olika länder ger inte alls det skydd mot nedgångar som man kanske kunde förvänta sig för 20 år sedan. För min del ser jag också av den anledningen liten vinning av en diversifierad fondportfölj, utan går hellre all in och all out på en marknad, genom aktiv förvaltning baserat på trendindikatorn och en bra exitmetod.

Självklart kan det ändå vara intressant att bevaka och kanske placera i flera marknader, men var uppmärksam på nettoresultatet, det vill säga indexutvecklingen räknat i svenska kronor. Särskilt viktigt är det för oss medel- till långsiktiga placerare som exponerar våra placeringar för rörelser i både index och valuta under längre tider.

Annonser

3 thoughts on “Utländska marknader och valutaeffekter

 1. Här är jag beredd att inte hålla med. 🙂

  Vad Günter också skriver är trots allt också att många investerare ofta lägger pengar utomlands i tider av finansiell oro för att inte ta del av en svagare krona. Om man räknar på hur mycket kronan försvagats mot dollarn ser man dessutom att den svenska börsuppgången inte är så häftig som man först kan tro om man stirrar sig blind på procentenheter.

  Valutaeffekten är snarare en anledning att diversifiera än att inte göra det. Att de flesta börser backar när det går åt skogen i världen är visserligen sant. Något som dock inte är sant är att alla börser i världen går upp lika mycket och under samma perioder. Det är framförallt det som gör att en trendföljande strategi med olika marknader kan vara ett vettigt alternativ till att endast följa en enda trend.

  • Hej Nameless,

   Bra med lite olika åsikter, det mår diskussionen bra av! Visst är det så att börser runt om i världen går olika starkt, men problemet med valutaeffekten är ju att den gör det svårare att se slutresultatet. Om nu en landsfond gått upp med 30% efter att man prickat en upptrend, men landets valuta samtidigt försvagats med 15% mot den svenska kronan kommer jag ju realt att endast få halva den nominella avkastningen. Och vice versa förstås.

   Sedan får du gärna utveckla resonemanget om att inte ta del av svagare krona samt att den svenska börsupgången inte är så häftig som det verkar. Detta gäller för en placerare som vill köpa eller placera i utländska tillgångar, men för mig som placerare med svenska kronor som kapital och fokus på tillgångar prissatta i svenska kronor har ju Stockholmsbörsen gått upp realt lika mycket som nominellt.

   • Jo, valutaeffekten ställer till det och gör allt lite svårare. Det är därför man ska begränsa sig och se till att även hålla koll på valutakurserna vid de fall där man funderar på att köpa eller sälja.

    Det du säger i andra paragrafen är visserligen sant, men då endast om en starkare krona inte gör varor dyrare eller i de fall då man inte köper några varor. Ett enkelt exempel är att t ex Apple höjt sina priser på deras datorer. Ser man endast till sina egna innehav är det du säger dock sant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.