Veckorapport vecka 12 2015

Den här veckan var det ingen tvekan, kurserna klättrade uppåt med endast en dag av liten andningspaus och vi fick ännu ett all time high. Uppgången förstärktes av Riksbankens räntebeslut. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde starka +2.8% högre än stängningskursen förra fredagen. Sedan årsskiftet är uppgången +16.8%.

Gruppbild på Riksbankens direktionsmedlemmar 2015

För Onsdagsfonden OMX kunde en position i utfärdade säljoptioner stängas, vilket knuffade upp andelsvärdet med +2.3% till 199.57. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +9.4%.

Onsdagsfonden PPM är upp +15.5% sedan årsskiftet efter en vecka på +2.8%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Den längre veckotrenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt positiv. Utvecklingen för fler marknader finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2015-03-20

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är positiv innebär att:

 • Det är grönt ljus för insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
 • Den egna blandfonden ska ligga helt placerad i en aktiefond.
 • Månadssparande lägger man i  aktiefonden eller aktier.

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 slutade i stort sett oförändrat, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på +/-2.6 % givet utvecklingen de senaste 12 veckorna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-03-20

Aktuell Chandelier-exit för nuvarande trend i OMXS30 är 1619.09, högre jämfört med förra veckan eftersom en ny högsta kurs noterades och volatiliteten var oförändrad. En fredagsstängning under Chandelier-exiten skulle innebära att man säljer av de placeringar man införskaffade när trenden startade. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en tillräckligt djup rekyl eller trendvändning.

2 tankar om “Veckorapport vecka 12 2015

 1. Hej!

  Tack för en mycket intressant blogg. Jag har nyligen kommit igång med sparande i fonder och har funderat på att applicera dina strategier på min egen lilla portfölj. Som nybörjare är dock är konceptet teknisk analys ännu ganska ogripbart för mig så jag hoppades att du har möjlighet att komma med några klargöranden avseende framför allt exit i din PPM-portfölj (vilken sannolikt kommer att likna min egen portfölj).

  – Hur hänger din generella trendanalys (trendindikatorn) samman med chandelier-exits? Skulle du exempelvis sälja om en chandelier-exit triggas men trendindikatorn är fortsatt positiv (förutsatt att detta kan hända)?

  – Du skriver ”Aktuell Chandelier-exit för nuvarande trend i OMXS30 är 1619.09, högre jämfört med förra veckan eftersom en ny högsta kurs noterades och volatiliteten var oförändrad. En fredagsstängning under Chandelier-exiten skulle innebära att man säljer av de placeringar man införskaffade när trenden startade.” Är trenden du refererar till den som startade sista gången trendindikatorn slog om till positiv? Gäller ”1619.09” även för aktier/fonder som hypotetiskt sett köptes förra veckan eller gäller det strikt för aktier/fonder som köpts innan trenden startade? Om det sistnämnda stämmer – vilken chandelier-exit gäller i så fall för aktier/fonder som inköpts efter att trenden startat?

  Ber om ursäkt om jag har missat något uppenbart eller om du redan har adresserat ovan tidigare.

  Mvh
  Johan

  • Hej Johan,

   Tack för bra frågor! Chandelier-exiten är något jag ganska nyligen lagt till i min PPM-strategi. Jag kommer att sälja Avanze Zero och köpa räntefond om OMXS30 understiger exiten. Det skulle kunna vara så att trendindikatorn då fortsatt är positiv, till exempel om volatiliteten varit väldigt låg eller kurserna rört sig sidledes. Jag kommer då att köpa Avanza Zero om trendindikatorn varit positiv i två veckor efter exit.

   Den exitnivå jag redovisar gäller när senaste positiva trend startade, alltså när trendindikatorn senast slog om till positiv. Det är signalen att priserna rekylerat så pass att det är läge att sälja. Köper man aktier och fonder senare i en positiv trend kan man antingen sätta individuella exits för dem och alltså börja räkna exiten från högsta notering sedan inköp, eller låta ”trendens exit” styra när man säljer. Fördelen med individuella exits är att man kan snäva till dem när man uppnått viss vinstnivå. Jag skulle summera det som att om man har flera placeringar i en marknad bör var och en av dem ha en egen exitnivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.