Sprida ut köp över tid – varför då?

Om man har ett större belopp att placera, i form av till exempel pensionssparande, efter bostadsförsäljning eller arv, får man av många rådgivare och experter rådet att sprida ut köpen när man placerar i riskfyllda tillgångar som aktier och aktiefonder. Metoden tilltalar vårt inbyggda behov av att alltid ha rätt, det vill säga att också inte ha fel. Tänk om man köpte aktier för hela beloppet och börsen sedan började gå ned, bevare en väl! Bättre att sprida ut köpen så minskar man ju risken för att en nedgång gräver ett förödande hål i kapitalet, inte sant?

fordelarmanadssparande

Bild från http://www.aktieansvar.se

Jag hävdar motsatsen. På börsen är man antingen all-in eller all-out. Risken hanterar man med genomtänkta exit-strategier, som inte bygger på i vilken grad man har tur med sin tajming. Att sprida ut köp, till exempel genom det så omhuldande månadssparandet, ger bara en kortsiktig effekt under den första tiden av din placering. Har du placerat 60.000 kr efter ett år genom månadsinsättningar på 5.000 kr spelar det rätt liten roll vad kursen är när du den 13:e månaden placerar drygt 8% av ditt befintliga kapital.

Man brukar säga att utjämingseffekten är kraftigt avtagande, vilket många förespråkare för månadssparande nästan undantagslöst bortser från genom att exemplifiera med ett fåtal insättningar under några månader eller som längst ett par år. Dessa exempel invaggar oss i en falsk trygghet och är främst till för att säkerställa fondbolagens månatliga intäkter i form av förvaltninsgavgifter. Våga istället att köpa, även om kurserna har stigit mycket och många pratar om risken för ras.

Mitt resonemang bygger på äkta aktiv förvaltning efter en placeringsstrategi där man ligger exponerad mot börsen under uppgångar och är utanför den under nedgångar. Nyckeln är inte att bäst identifiera trenden, utan att ha bra exits och disciplin att följa dem. Men även för en passiv förvaltning, där man placerar på riktigt lång sikt utan att vilja göra förändringar, är alternativet att placera hela beloppet på en gång snarare än att sprida köpen bevisat mer framgångsrikt, vilket Jan Bolmeson på RikaTillsammans förtjänstfullt redovisar.

Att sprida ut sina köp kan ändå vara en förträfflig metod för många av oss som inte har ett stort engångsbelopp att placera utan som sätter av ett belopp varje månad. Men de pengarna ska bara vara placerade på börsen så längre trenden inte är negativ och vi inte skjutits ut av vår exit. Det är en stor skillnad mot det sedvanliga mantrat att månadsspara för att sänka risken, vilket i mina ögon är kvalificerat struntprat, något jag tagit upp förr.

10 tankar om “Sprida ut köp över tid – varför då?

 1. Hej!

  Är trendindikatorn alltid uppdaterad på fredag eftermiddag/kväll, eller uppdateras den när du skriver veckorapporten, vilket ju är senare ibland? Inte för att det gör någon större skillnad, men kul att veta.

  Eller uppdateras den till och med varje dag, så att det kan komma ”räntefondssignal” mitt i veckan?

  Mvh
  Newman

  • Hej Newman,

   Trendindikatorn baseras på veckodata och uppdateras därför först efter avslutad börsvecka. Jag uppdaterar normalt på lördagar, men alltid i samband med veckorapporten.

 2. Vill bara säga att du gör ett fint jobb, följer inte dina investeringar men använder dina rapporter som en del av beslutsunderlag. Tipsade precis din blogg till min tjej och hennes vän då jag tycker du har en god förmåga att skriva mer kortfattat utan att teorisera i onödan och fylla ut hela inlägg med onödig text. Fortsätt gärna med att även visa trenderna för USA och det vore även intressant med fler.

  • Hej Nameless,

   Tack för din kommentar, uppskattar mycket återkopplingen på mina ansträngningar och blir förstås extra glad för berömmet! Du och andra får gärna komma med förslag på marknader så kan jag ta med dem i veckorapporten, om de finns tillgängliga via ProRealtime.

   • Ingen fara. 🙂

    Det som vore intressant vore det man kan kalla för mer globala marknader men som samtidigt inte utgör hela världen. Tänker då på t ex Asien, Sydamerika, Europa och Oceanean (Australien, Nya Zeeland och Stilla havet). Även marknader som gått lite knackigare den senaste 12-månadersperioden vore intressant (t ex Ryssland och Brasilien). Det finns trots allt en del indexfonder utöver Sverige och USA och som samtidigt inte följer samma trender.

    Vet dock inte om detta är av allmänintresse för dina övriga läsare utan det är möjligen något jag mer är intresserad av själv då jag främst köper och säljer olika typer av indexfonder baserade på min tro på olika marknader . Utesluter dock samtidigt inte att flytta över en del kapital till marknader som gått lite knackigare men det är också då det vore trevligt att enklare kunna ta del av rapporter om var trenden verkligen är istället för att lusläsa alla artiklar om ekonomin i olika länder och sedan skapa sig en högst subjektiv bild om läget.

   • Nameless,

    Jag förstår, och visst är det nyttigt att skaffa sig objektivt beslutsunderlag. Problemet med ProRealTime som jag använder numera är att de inte har så många börsindex direkt tillgängliga i kursdatabasen. För många marknader är det istället diverse ETF:er och andra fonder man får studera för att se utvecklingen. Det innebär att man inte får den perfekta bilden av den underliggande marknaden, men trendföljning handlar heller inte om perfektion utan om att analysera de stora dragen. Så kanske jag kan börja med att publicera de bästa matchningarna för Kina, Indien, Brasilien, Kina, Australien, Ryssland jag kan hitta. Återkommer!

 3. Ja, precis — trendföljning handlar om de stora dragen. Tror, likt dig, inte på att pricka saker exakt utan att det är bättre att satsa brett samtidigt som man har ett visst hum om var trenden ligger.

  Ett generellt problem, som jag ser det, är dock att många indexfonder i princip följer varandra. Förutom den senaste tiden då Sverige gått oerhört starkt samtidigt som USA gått sisådär. Men det är också framförallt där intresset för olika större regioners marknader kommer in och då särskilt sådana som inte följer västvärldens index lika nära. Jag tycker att det optimala vore om man kunde hoppa från trend till trend och inte lägga sig i 100% räntefonder eller 100% aktiefonder såvida inte alla regioner man har trendar nedåt. Alltså precis som det system du har nu men med skillnaden att man istället för att byta till räntefonder byter marknad och även är öppen för att byta när trenden för en annan region blir starkare än den trend man följer för tillfället.

  • Visst är det ett alternativ, att ha en kort av marknader istället för att fokusera på en enda. Då rekommenderar jag att aktiv arbeta med exits för varje marknad och bestämma hur stor risk varje marknad får utgöra av kapitalet, till exempel 10%. Då kan man enkelt räkna ut hur mycket man ska satsa i varje indexfond och får vad proffsen kallar en riskbaserad exitstrategi. Bygger man in volatilitet i exitmetoden blir det ännu bättre, då kontrollerar man risken på ett ännu tydligare sätt mot marknadernas utveckling. Sedan ska man förstås ha en metod för att köpa in sig igen, till exempel att trenden varit positiv under minst två veckor sedan exit.

   Tänk bara på valutaeffekter och högre transaktionskostnader överlag, och att kopplingen mellan aktiemarknader ofta är väldigt stark under i vart fall kortare perioder. Du kan alltså få kännbara nedgångar under några dagar. Därför är exits så viktiga.

   • Det är också så jag brukar göra när det kommer till exists och risk då olika marknader beter sig ganska annorlunda och kan ha väldigt olika volatilitet. Mina funderingar rör dock inte endast exists i traditionell mening där man säljer för att det går sämre en period för en specifik fond utan snarare att man säljer fond X för att fond Y trendar bättre utan att fond X nödvänligtvis gått dåligt. Ungefär som strategin de talar om på http://www.investerasmart.nu/analysparametrar/ (under ”Styrka”) men mer att man tittar på marknaderna ur ett macroperspektiv än att man snöar in sig på specifika branschfonder.

 4. Pingback: Läge att köpa aktier nu? | Onsdagsfonden

Kommentarer är stängda.